Artjom Dzjuba Foto: Bildbyrån

Dziuba nobbar ryska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands storstjärna Artiom Dziuba tackar nej till landslagskallelse.

Orsaken?

Det pågående kriget i Ukraina.

I nuläget är Ryssland avstängt från all internationell fotboll på obestämd tid, men landet har överklagat beslutet till Cas, idrottens skiljedomstol, där de väntar på beslut.

I väntan på det har Rysslands förbundskapten Valerij Karpin tagit ut sin landslagstrupp för ett träningsläger i Moskva.

– Vi utgick från principen att ryggraden bland de spelare som skulle spela i playoff om en plats i VM 2022 skulle kallas till träningslägret, säger Karpin till det ryska fotbollförbundets hemsida.

Ledsen över att tacka nej

För två veckor sedan gick ukrainarna Vitaliy Mykolenko och Andrij Jarmolenko till attack mot Rysslands lagkapten Artiom Dziuba, för att han inte talat ut om kriget offentligt.

Nu meddelar Rysslands fotbollsförbund att lagkapten nobbat en kallelse till landslaget på grund av det pågående kriget i Ukraina. Förbundskaptenen Valerij Karpin har pratat med Dziuba – som var ledsen över att tacka nej men var tvungen eftersom han har flera släktingar i Ukraina.

– På grund av den svåra situationen i Ukraina, där han har många släktingar, bad han om ursäkt och bad av familjeskäl att inte bli uttagen till den här samlingen. Vi kom överens om att vi ska hålla kontakten och följa hans matcher i Zenit, säger Valerij Karpin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.