Nilla Fischer poserar tillsammans med hennes avbildade staty Foto: Bildbyrån

Ny Fischer-staty efter vandaliseringen

Publicerad

Statyn föreställande Nilla Fischer, som vandaliserats och förstörts i Linköping, ska byggas upp på nytt.
– Vi tryckte på knappen omgående, produktionen är redan igång, säger presskontakten på Coca Cola, Frida Keane, till SVT Sport.

I lördags uppmärksammade Corren att Fischer-statyn, som är en del av en jämställdhetskampanj i samarbete med Svenska fotbollförbundet, ryckts loss från sitt fundament och kastats ner i Stångån.

Under söndagen inledde polisen en förundersökning.

”Att en symbol vandaliseras på en offentlig plats i Sverige är oacceptabelt. Att det dessutom är en avbild av mig som kvinnlig fotbollsspelare under pågående fotbolls-VM är respektlöst”, skrev Fischer på sin Instagram.

Nu står det klart att statyn kommer att byggas upp på nytt.

”Positiva reaktioner”

– Vi fick beskedet i lördags och blev så klart bestörta över det. Det är upprörande på alla sätt och vis. Det är oacceptabelt, speciellt under ett pågående VM, och vi polisanmälde det, säger presskontakten på Coca Cola, Frida Keane, till SVT Sport.

– Personer har plockat upp delarna och vi tog omgående beslut om att bygga upp den, det var självklart och har redan gått in i produktion, fortsätter hon.

Många har reagerat på beslutet.

– Vi har bara fått positiva reaktioner, det får man hämta kraft i. Man blir glad över att folk säger ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer