Wolverhamptons Romain Sais (till vänster) i kamp med Manchester Citys Gabriel Jesus inför tomma läktare i gårdagens match i Premier League. Det lär fortsätta med tomma läktare lång tid framöver efter nya smittutbrott i Storbritannien. Foto: TT

Ny smittspridning stoppar planerna på publik i engelsk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen drar nu i handbromsen och stoppar planerna på att ta in publik på arenorna från 1 oktober. Detta efter nya utbrott av coronaviruset.

– Vi kommer inte att kunna göra detta, sade premiärminister Boris Johnson. 

Storbritanniens smittskyddsmyndighet har höjt risken till en fyra på skalan, som innebär ”höga eller exponentiellt stigande smittal”.

– Vi måste erkänna att spridningen av viruset nu påverkar vår förmåga att återuppta stora sportevenemang, sade premiärminister Boris Johnson i underhuset i dag uppger BBC.

Corona och idrott

Allra störst och viktigast i brittisk idrott är Premier League i England. Skulle inte publik släppas in på arenorna under hela säsongen skulle klubbarna gå miste om intäkter på åtta miljarder kronor. För varje vecka tickar mångmiljonbelopp bort.

– Läget är kritiskt, har Premier League-ordföranden Richard Masters sagt.

Restriktioner kan gälla i upp till sex månader

Det var tänkt att upp till 1000 personer skulle släppas in på evenemangen från den 1 oktober, något man nu tvingas pausa.

– Vi kommer inte att kunna göra detta från och med den 1 oktober och jag känner till konsekvenserna för våra idrottsklubbar, som är livet och själen i våra samhällen, sade premiärminister Johnson.

Dagens ligacupmatch mellan League Two-klubben Leyton Orient och Premier League-jätten Tottenham har ställts in sedan 18 spelare och ledare i hemmaklubben insjuknat i covid-19. Om matchen flyttas fram eller om Tottenham tilldelas segern är inte beslutat än, men enligt uppgifter i brittisk press lär det senare vara mer troligt med tanke på Premier League-klubbarnas hektiska spelschema.

De nya restriktionerna är tänkta att gälla i sex månader framåt. Sedan coronavirusets utbrott har matcherna spelats inför tomma läktare, med några undantag. I slutet av augusti spelade exempelvis Premier League-lagen Brighton mot Chelsea inför 2500 åskådare, som höll social distansering, i en träningsmatch.

MER FOTBOLL: Nannskog tror att Liverpool vinner ligan på nytt (11 sep 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet