Fifa har genomfört en rad regeländringar. Foto: Bildbyrånm/Arkiv

Nya Fifa-reglerna testas i lördagens rekordmatch

Uppdaterad
Publicerad

De fem nya reglerna som klubbades igenom i mars kommer att testas på Friends på lördag.
– Det bästa är att göra det i matchsituationer som det blir nu framöver, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Radiosporten.

I mitten av mars kom beskedet att FIFA ändrar en del regler med start 1 juni. Det första stora genomslaget kommer reglerna få i VM i Frankrike som börjar den 7 juni. Reglerna ska testas redan nu på lördag, i Sveriges rekordmatch mot Tyskland.

– Det bästa är att göra det i matchsituationer som det blir nu framöver. Så jag tror att de kommer att vara väl förberedda när det blir VM. Jag både hoppas och tror att det ska göra fotbollen bättre. Men det är klart att det är lite kort tid, absolut, säger Domanski Lyfors till Radiosporten.

De fem reglerna är:

• Inga anfallande spelare får ta plats i frisparksmurar.

• Utbytt spelare ska lämna planen vid närmaste punkt på sidlinjen.

• Målvakter behöver bara ha en fot på mållinjen vid straffläggning.

• Insparkar kan slås inom straffområdet.

• Förtydligad handsregel – det ska alltid dömas hand om en spelare får boll på armen vid målsituation oavsett om det är avsiktligt eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer