Marcus Berg promenerar ut, utan större brådska, i VM-matchen mot Schweiz. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fifas idé – få bort maskning vid byten

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsspelare som masar sig fram för byte på tilläggstid har varit vardag inom fotbollen i urminnes tider.

Kanske kan det snart vara ett minne blott.

– En regel om att inte tillåta byten under tilläggstid är intressant, säger en medlem i Fifas regelkommitté till The Times.

Det är en lika självklar del av fotbollen som en inspark eller en hörna.

Ett lag i ledning som gör ett byte i övertidsminuterna och en spelare som smyger fram mot sidlinjen, kanske knyter till skon lite extra och hälsar på en medspelare på vägen, innan bytet kan slutföras.

Nu börjar även det internationella fotbollsförbundet regelkommitté, Ifab, att reagera på saken, och ser nu över sätt att få bort det.

Genomsnittlig speltid – 55 minuter

Ifab har noterat att en fjärdedel av alla Premier League-matcher görs bytena efter 90 minuters spel. Den genomsnittliga tiden som det spelas fotboll i Premier League är 55 minuter. Nu vill de ha förändring.

– Vi tittar på vägar att gå för att snabba upp spelet och öka speltiden, det har prioritet, säger en medlem i Ifab till The Times.

– En regel om att inte tillåta byten under tilläggstid är intressant och skulle kunna fungera väl. Domarna lägger till 30 sekunder för ett byte, men i praktiken kan bytet ta mycket längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.