Nya krav på Umeå IK – sponorerna vill sänka lönerna. Foto: Bildbyrån

Kravet på Umeå IK: Halvera spelarnas löner

Uppdaterad
Publicerad

De senste två månaderna har varit en turbulent tid för det forna topplaget Umeå IK. Nu har nya krav kommit: Att spelarnas löner halveras. ”Det viktigaste nu är ju att vi har råd att...eller att vi framför allt får behålla truppen”, säger nye tränare Daniel Doverlind till SVT Sport.

Det har varit en kaotiskt sommar för Umeå IK FF. Klubben, som just nu är placerad näst sist i den damallsvenska tabellen, har bara sedan inledning av sommaren förlorat sin tränartrio, ordförande och i förra veckan kom också sponsorerna med ett förslag om att spelarnas löner ska halveras. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

– Sponsorerna har tagit fram ett förslag och vi är en av sponsorerna. Vi lämnade in det i förra veckan, men vad som sägs i det förslaget får ni ta med Umeå IK, säger Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå Kommunföretag, till SVT Sport.

”Läste själv i tidningen”

Enligt Västerbottens-Kuriren hölls ett spelarmöte under gårdagen, där förslaget om de sänkta lönerna skulle presenteras. Men hur spelarna reagerade på förslaget, det vet tränaren Daniel Doverlind inget om.

– Jag var på ett annat möte, jag läste det själv i tidningen. Man hoppas ju att det kan lösa sig säsongen ut, säger Doverlind, som lämnade jobbet som assisterande tränare i Umeå FC:s herrlag, innan han tog över Umeå för bara drygt två veckor sedan.

– Det viktigaste nu är ju att vi har råd att...eller att vi framför allt får behålla truppen säsongen ut, fortsätter Doverlind.

”Fokus är fotbollen”

När säsongen nu drar igång efter uppehållet, är det alltså med fortsatta ekonomiska problem i klubben.

Just nu befinner sig Umeå näst sist i tabellen, under nedflyttningsstrecket. Laget har sin första match redan på lördag, Kvarnsvedens IK hemma på Gammliavallen.

– Det är bra stämning i laget, men nu vet jag inte efter det här mötet igår, men när det är match är det match och får jag behålla truppen så är spelarmaterialet tillräckligt bra för att hålla sig kvar i damallasvenskan, säger den nye tränaren som redan på sin första träning med laget gjorde klart om vad som gällde.

– Det sa vi under första träningen, att fokus är fotbollen, avslutar Daniel Doverlind.

Fredag 1 juli: Umeå IK FF meddelade om klubbens ekonomiska problem. I ett brev till samarbetspartners och fordringsägare bad man om hjälp. ”Vi har pengar fram till serieuppehållet. Sedan uppstår en akut situation”, sa klubbens dåvarande ordförande om att 1,8 miljoner kronor saknas samt klubbens skulder.
Måndag 18 juli: Klubben gick ut med information om att man sparkat sina tränare (Maria Bergkvist, Joakim Blomqvist och johan Norberg). Flera av klubbens nyckelspelare skrev ett öppet brev där man förklarade sitt missnöje med beslutet och hotade om att lämna klubben.
Måndag 1 augusti: Klubben ställde in A-lagstruppens träning i brist på tränare och höll istället samtal med truppen. Klubben skapade också en så kallad ”20-klubb” med sponsorer som man hoppades skulle kunna rädda klubbens ekonomi.
Onsdag 3 augusti: A-lagset erbjöds träna med juniorlaget i brist på egen tränare.
Fredag 5 augusti: Klubben sökte extern krishjälp där spelarna skulle erbjudas någon att prata med.
Söndag 7 augusti: Daniel Doverlind presenterades som nu tränare för klubben.
Måndag 8 augusti: Anderz Andersson avgick som ordförande för Umeå IK FF.
Onsdag 17 augusti: UIK:s sponsorer lämnade in ett förslag gällande stödet till föreningen.
Tisdag 24 augusti: Spelarmöte med A-laget gällande det nya förslaget från sponsorerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer