Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victor Nilsson Lindelöf på presskonferesen inför Sverige-Slovenien. Foto: Bildbyrån

Ödesmatch mot Slovenien – detta står på spel

Uppdaterad
Publicerad

Vinna eller försvinna är det som gäller för Sverige inför tisdagens Nations Leauge-match mot Slovenien.

– Jag vill absolut inte spela i C-divisionen, så det är klart att matchen är superviktig, säger Sveriges lagkapten Victor Nilsson Lindelöf.

Sverige inledde årets Nations League med bortaseger mot Slovenien (2-0) där Emil Forsberg och Dejan Kulusevski gjorde de svenska målen.

Sedan dess har det gått betydligt sämre – fyra raka förluster. Både Norge (2-1, 3-2) och Serbien (1-0, 4-1) har besegrat Sverige två gånger var.

Herrlandslaget i fotboll

Det innebär att Sverige, som trillade ur A-divisionen 2021, riskerar att trilla ner ytterligare en division inför ödesmatchen mot Slovenien.

– Jag sa efter matchen mot Serbien att jag absolut inte vill spela i C-divisionen. Vi går in i den här matchen för att vi vill vinna och vi måste vinna också. Så det är klart att matchen är superviktig, säger Sveriges lagkapten Victor Nilsson Lindelöf.

Förutsättningarna är tydliga

Janne Anderssons mannar har dock allt i egna händer inför avgörandet i Solna.

Vid en svensk seger är blågult kvar i B-divisionen, men ett oavgjort resultat eller slovensk seger skickar däremot ner Sverige till C-divisionen.

En degradering till C-divisionen skulle innebära att Sverige får möta lättare, men samtidigt mindre attraktivt motstånd, nästa gång Nations League går av stapeln.

– Förutsättningarna är att vi måste vinna och det är det enda vi tänker på, jag tror alla i laget tänker likadant, säger Nilsson Lindelöf.

Viktigt inför EM-kvallottningen

Placeringen i Nations League är direkt avgörande för ur vilken pott man lottas ur i EM-kvalet.

Det står dock redan klart att Sverige, oavsett resultat mot Slovenien, kommer att lottas ur den tredje potten vid lottningen som sker den 9 oktober i Frankurt.

Det innebär att Sverige kommer att få möta inte ett utan två, på pappret, bättre lag i EM-kvalet som inleds 23-25 mars 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet