Östersunds FK har fått in 10 miljoner kronor och överlever som elitförening. Foto: SVT

ÖFK undviker konkurs – licensbeslut dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK har fått in 10 miljoner kronor och undviker konkurs.

Därmed talar mycket för att klubben kan spela vidare i superettan – men beskedet från licensnämnden dröjer.

– ÖFK är en underdog, mot alla odds klarade vi kvalspelet och nu att samla in 10 miljoner kronor på bara en vecka är helt otroligt, säger Tom Pripp ordförande för Östersunds FK Elitfotboll AB i ett uttalande på klubbens hemsida.

Under förmiddagen hade klubben ett möte med Svenska fotbollförbundets licensnämnd, där man försökte övertyga nämnden om att den ekonomiska planen håller.

”Spänd förväntan”

Klubbens ordförande Richard Persson var försiktigt optimistisk efter mötet där Östersund höll en genomgång på runt 25 minuter. Han säger till ÖP :

– Det var ett bra föredrag, de ställde bra frågor och det var en bra dialog. Sen har jag ingen förmåga att tolka in hur de ställde sig till det här. De tackade för en jättebra föredragning och det får man väl se som positivt, men vi väntar väl in och ser om det kommer kompletterande frågor. Sen är det spänd förväntan framåt.

Östersund lade på mötet fram en budget för 2023 som är i balans.

– I stora drag är det att vi måste rätta in kostymen, vi måste jobba hårt med intäkter och se över kostnadsminskningar och då finns det poster här och där man måste jobba med, säger Persson.

Besked i december

Enligt Tom Pripp kommer det slutgiltiga beslutet från licensnämnden i början av december.

Efter att ha säkrat kontraktet i superettan, i kval mot Falkenberg, meddelade ÖFK att klubben var tvungen att få in 10 miljoner kronor på en vecka för att undvika konkurs.

Åtta av de tio miljonerna har Östersunds Transferintressenter AB skjutit in. Resterande pengar har klubben fått in dels från en swishkampanj, dels från sponsorer.

”Engagemanget och stödet vi har sett från allmänheten, där staden brinner för elitfotbollen har varit betydande”, säger investeringsbolaget ordförande Jan Oscarson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.