Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Eriksson är nöjd med det nya avtalet Foto: Bildbyrån

Svenskt EM-guld ger varje spelare 578 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Skulle Sverige gå och vinna EM får varje spelare 578 000 kronor. Det är en stor ökning för de svenska damerna vars stora kamp dock är att få mer av kakan från Uefa och Fifa. Förra årets herrmästerskap gav lagen 3,8 miljarder kronor medan damerna får dela på 160 miljoner.

– Jag är jättenöjd med avtalet. Bortsett pengabiten har vi fått in att förbundet aktivt jobbar mot Uefa och Fifa där man ska trycka på för att pengarna ska bli mer jämställda. Den biten har varit spelarnas hjärtefråga och vi är spända över vad lilla Sverige kan göra för att påverka, säger Magdalena Eriksson till SVT Sport.

Att få de stora internationella förbunden Uefa och Fifa att höja ersättningarna är nyckeln för framtiden.

Damlandslaget i fotboll

– Vi vill ju bidra med att få in pengar till förbundet genom höjda ersättningar från Uefa och Fifa. Vi är jäkligt trötta på att höra att vi hela tiden är en kostnad och att om vi ska ha mer betalt betyder det att det blir mindre pengar till ungdoms- och breddfotbollen, säger Eriksson.

”Inte tillräckligt med mer pengar”

Den totala prissumman i mästerskapet är 160 miljoner kronor, vilket kan jämföras med herrarnas EM förra året som hade nästan 3,8 miljarder kronor att fördela.

– Det är inte tillräckligt med mer pengar. Glappet till herrmästerskapen ökar och så länge det gör det gäller det verkligen att öka ersättningen på damsidan, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Grundpremien högre än för hela förra VM

Den säkrade grundpremien är 261 000 kronor, som bara den är mer än de 250 000 man fick för VM 2019. För varje runda damlandslaget avancerar i EM ökar summan.

Om en spelare som varit uttagen skadas, får hon halva premien även utan spel.

Dessutom erbjuds närmaste familj till spelarna att flyga över till England där biljetter till två matcher och hotellövernattningar ingår, vilket betalas av SvFF. 

SE OCKSÅ: Lindahl om proffslönerna: ”Vi gick minus – fick låna pengar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Översikt avtalet:

Grundpremie: 261 000 kr

Till kvartsfinal: 417 000 kr

Vinst i kvartsfinal: 452 000 kr

Vinst i semifinal: 514 000 kr

Vinst i final: 578 000 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet