Olof Mellberg, tränare i Helsingborgs IF. Foto: Bildbyrån

Olof Mellberg lämnar HIF

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tung säsong och en degradering till superettan meddelar Olof Mellberg att han lämnar rollen som tränare i Helsingborg.

– Det har varit ett år fullt av motgångar där jag tyvärr inte lyckats göra tillräckligt för hålla kvar klubben i Allsvenskan, skriver han i ett pressmeddelande.

Under måndagen vann Kalmar mot AIK och Helsingborg åkte därmed ur Allsvenskan. Samma kväll meddelade klubbens ordförande Krister Azelius att han lämnar sitt uppdrag i klubben. Under tisdagen stod det även klart att huvudtränare Olof Mellberg lämnar.

– Det är med stor besvikelse och ledsamhet jag konstaterar att vi degraderas till Superettan. Det har varit ett år fullt av motgångar där jag tyvärr inte lyckats göra tillräckligt för hålla kvar klubben i Allsvenskan. Hade vi lyckats ta oss igenom den här svåra perioden och klarat oss kvar tror jag att vi hade kunnat sikta högt i Allsvenskan 2021. Nu blir det istället en nystart i Superettan och då tror jag det är bättre att någon annan tar vid, säger Mellberg i ett uttalande.

”Ingen överraskning”

Beslutet kommeri inte som en överraskning för SVT Sports Daniel Nannskog:

– Med tanke på resultaten och att man bara vinner fyra matcher så känns det naturligt. Det är inte tillräckligt bra från Helsingborg. Mellberg har misslyckats, säger han.

”Stor besvikelse och ledsamhet”

Mellberg tillträdde som huvudtränare i klubben i september 2019. Klubben var redan då i ett svårt läge, men lyckades tillsammans med Mellberg säkra sin plats i Allsvenskan på tionde plats.

Han kommer att avsluta sitt uppdrag efter matchen mot IFK Norrköping på söndag.

– Vi har trots negativa resultatet haft positiv energi inom föreningen, mycket tack vare all personal på Olympia, starkt stöd från supportrar (tyvärr mest på distans) och en spelartrupp och stab som kämpat hårt in i det sista. Jag vill tacka styrelsen för förtroende och bra samarbete och jag vill också rikta ett särskilt tack till Helsingborgarna för ett väldigt varmt mottagande och omhändertagande i staden under året jag varit här. Jag har lärt känna många fantastiska människor som jag hoppas och tror snart kommer ha ett allsvenskt lag i staden igen, säger han.

ARKIV: Mellberg om den knackiga inledningen 7/7 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.