Olof Unogård lämnar Linköping. Foto: Bildbyrån

Unogård: ”Många var ledsna och väldigt upprörda”

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Linköping FC att de byter tränare från Olof Unogård och William Strömberg till Andrée Jeglertz. Unogård är besviken över att han inte får fortsatt förtroende – och enligt honom är spelargruppen också det.

– Många var ledsna och många var väldigt upprörda, säger han till SVT Sport.

Trots att Olof Unogård hade hoppats på en fortsättning så kom beskedet inte som någon chock.

– Vi har haft en viss dialog kring nästa säsong som har varit väldigt diffus från klubbens sida. Så vi har väl anat att något har varit på gång. Men det är klart att man blir besviken ändå, säger han.

Hur känns det nu då du ska lämna?

– Det känns supertråkigt. Vi har varit här i två och ett halvt år nu och lärt oss väldigt mycket, inte minst från fjolåret. Vi tycker att vi har gjort många saker bättre i år och framför allt nu på hösten har vi byggt upp ett väldigt bra momentum inför framtiden.

Du tycker att ni hade mer att ge?

– Trots förutsättningarna med en väldigt liten trupp initialt, många skador och spelarförsäljningar så känner vi att vi har gjort ett bra år. Vi har hållit resultatmålsättningen om topp tre vid liv länge, egentligen fram tills nu. Det tycker vi att är bra jobbat, med tanke på förutsättningarna. Men framför allt en bra grund att bygga vidare på.

Vad har styrelsen sagt om varför de byter tränare?

– De har inte gått in på det så mycket. Det är det som går att läsa i pressmeddelandet. De levererade beskedet idag och sedan har vi tränat och förberett oss inför Göteborg.

Är du besviken på ledningen i Linköping?

– Det vill jag inte uttala mig om. Jag tycker framför allt att det är tråkigt att inte få fortsätta med spelarna och ledarna.

Vad väntar nu för din del?

– Jag vet inte, jag har några krokar ute. Sedan får vi se om det renderar i något eller om jag tar igen mig i några månader. Jag har i stort sett varit igång non stop på elitnivå i fem år, så det är klart att det tär.

Hur blir det att leda laget i de två avslutande matcherna?

– Det är klart att det är speciellt. Jag har inte varit i den situationen tidigare. Jag vill hylla spelarna. De tog beskedet väldigt hårt och många blev helt överraskade, men sedan lyckades vi ha en bra matchgenomgång inför Göteborg och så gick vi ut och hade en bra träning.

Hur märktes det att spelarna tog beskedet hårt?

– Väldigt, väldigt starka känslomässiga reaktioner. Många var ledsna och många var väldigt upprörda. Det var väldigt tydligt vad gruppen tyckte.

Linköpings ordförande Paul Lindvall förvånas inte av de reaktionerna.

– Det är inte så konstigt. I en grupp skapar man relationer. Vi måste som styrelse fundera igenom vad som behövs för att vi ska kunna leverera utifrån de ambitioner vi har. Det är inte konstigt att folk blir besvikna, man umgås ju och reser ihop, säger han till SVT Sport.

Linköping är fyra i damallsvenskan då två omgångar återstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.