Olof Unogård, tränare i Linköping FC. Foto: Bildbyrån

Linköpings tränare: ”Sätter oss i lite av ett vakuum”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten och fotbollsförbundet rekommenderar att träningsmatcher skjuts upp. FHM menar också att kroppskontakt ska undvikas. Ändå siktar man fortfarande på seriestart i månadsskiftet maj-juni.

– Det sätter oss klubbar i lite av ett vakuum, säger Linköping FC:s tränare Olof Unogård till SVT Sport.

Linköping FC, femma i damallsvenskan 2019, hade planerat in träningsmatcher till den 18:e och den 25:e april. Efter dagens besked väljer man att ställa in dem.

Men samtidigt har man cupspel och seriespel att förbereda sig för.

– Det är det som blir så lurigt. Det känns som att de ganska snart behöver ta varv till kring när serien kan tänkas dra igång och detsamma gäller svenska cupen. Kring cupen är fortfarande inget beslut kommunicerat till oss klubbar, men vi har förstått att ambitionen är att komma igång redan första helgen i maj och om vi ska börja tävla i maj så måste vi förbereda oss för det och träna tills dess. Så länge det inte blir nya besked kring att serien och cupen skjuts upp ytterligare så kommer lagen att behöva träna för att vi ska tävla relativt snart, säger Unogård.

Linköping kan komma att träna anpassat efter rekommendationerna att undvika kroppskontakt.

– Där man inte riktigt vet hur man ska agera. Det vore nästan bättre om de löper linan fullt ut och säger att vi inte kommer att spela matcher i maj heller och förmodligen skjuta fram seriestarten ytterligare. Då kanske klubbarna tänker om och inte heller tränar.

Har spelarna uttryckt någon oro?

– Det är som i de flesta grupperna. Det finns några som är väldigt obrydda och tycker att det bara är att köra på som vanligt och så finns det en klick som är mer orolig och undrar om vi verkligen ska spela träningsmatcher och träna som vanligt. Vi hade två spelare som valde att avstå träningsmatchen i lördags, säger tränaren.

KLIPP: Förvirring kring träningsmatcher – Tegnell: ”Vi kommer att komma med en rättelse”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.