Tess Olofsson är inte förvånad att Rebecca Welch blir historisk i England. Foto: Bildbyrån

Olofsson hyllar historiska kollegan: ”Inte förvånad att hon får chansen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag skriver Rebecca Welch historia i den engelska fotbollen genom att vara den första kvinnan att döma en proffsmatch på herrsidan i England.

– Jag är inte förvånad att hon får chansen med tanke på hennes kvalitéer, säger Tess Olofsson till SVT Sport.

När mötet mellan Harrogate Town och Port Vale i dag blåser igång i engelska League Two så skrivs det historia.

Rebecca Welch sätter blir den första kvinna att döma en proffsmatch för herrar i England.

– Det är det här jag har jobbat för, sa Welch själv till The Guardian när det blev officiellt att hon skulle döma matchen.

Svenska Tess Olofsson har skrivit historia på hemmaplan här i Sverige och har givetvis noterat att Welch gör detsamma i England.

– Jag är inte förvånad att hon får chansen med tanke på hennes kvalitéer. Jag är jätteglad för hennes skull.

Tess Olofsson är Fifa-domare och dömt damernas Champions League i år. Under tiden som Fifadomare har hon varit på flera internationella domarträffar och mött andra kvinnliga kollegor som också brutit ny mark.

– Vi har bra koll på varandra, det blir naturligt att man stöttar och pushar varandra. Sen blir man sporrad själv och vill utvecklas när man ser andra ta steg, säger Tess Olofsson om relationen till kollegorna.

– Det är fler och fler tjejer som tar klivit in på högsta nivå. Det är så himla kul och det är många duktiga. Det är hård konkurrens på domarfronten.

KLIPP: Tess Olofsson berättar om hennes allsvenska mål: ”Svårt att sätta en tidsplan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.