Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Om nån ringer och vill köpa loss dem kommer jag jubla”

Uppdaterad
Publicerad

U19-EM är inte bara en möjlighet för Sverige att vinna en mästerskapsmedalj.

För de talangfulla spelarna är det också ett skyltfönster i jakten på spel i Europas storklubbar.

– Att få vara med om mästerskap betyder enormt mycket för egen del och för framtiden, säger Matilda Vinberg, tvåmålsskytt i premiären, till SVT Sport.

I det U19-lag som tog EM-guld 2015 finns några av dagens landslagsstjärnor och utlandsproffs som Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist, Filippa Angeldal och Nathalie Björn.

Årets svenska upplaga har siktet inställt på att gå långt i turneringen och i takt med att damfotbollen utvecklas blir steget ut till storklubbarna i Europa allt kortare.

”Sker mer och mer”

– Storklubbarna sitter alltid och tittar på läktaren och det sker mer och mer. Jag var på en turnering i Marbella i våras och de var från hela världen och tittade på 19-åringarna, säger förbundskaptenen Caroline Sjöblom till SVT Sport.

Hon ser Europamästerskapet som ett jättestort skyltfönster för sina spelare.

– I båda grupperna finns spelare som tillhör Barcelona, Juventus, Chelsea, Manchester United och en drös med storklubbar. Då har jag inte ens nämnt de franska lagen. De klubbarna har scouter på plats. Våra svenska spelare får ett otroligt fint skyltfönster.

Vinberg drömmer om England

Hammarbys Matilda Vinberg är en av spelarna som i framtiden drömmer om Europa – specifikt England.

– Egentligen har jag ingen förklaring till varför. Jag tycker att England har tagit stora kliv inom damfotbollen och tycker om att kolla på engelska ligan, både på dam- och herrsidan. Jag tror de flesta drömmer om att få spela i någon av toppklubbarna. Jag har pratat om det också med andra i laget.

Caroline Sjöblom poängterar att det är viktigt för spelarna att fokusera på här och nu, vilket just nu är att göra sitt bästa i landslaget.

– Sen om någon ringer efter EM och är intresserad av att köpa loss dom från elitettan eller damallsvenskan kommer jag bara att jubla.

Sverige vann premiärmatchen mot Tyskland med 2-0 och möter England 17.30 ikväll.

Se matchen på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvirring kring Sveriges ledningsmål mot Tyskland i U19-EM. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.