Diljen Otlu tycker inte om Zlatans uttalande Foto: SVT/Bildbyrån

SVT:s Diljen Otlu: ”Kastar ur sig saker som inte stämmer”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic påstående om att Janne Andersson tagit ut en trupp 2016 utan spelare med utländsk bakgrund stämde inte. Nu riktas kritik mot superstjärnans utspel.
– Han reducerar en viktig fråga till att bara kasta ur sig saker som inte stämmer, säger SVT:s fotbollsreporter Diljen Otlu.

Zlatan Ibrahimovic utspel om Janne Anderssons avsaknad av spelare med utländskt ursprung skakade om fotbollssverige under tisdagen. Men det visade sig att Ibrahimovic påstående inte stämde.

SVT Sports reporter Diljen Otlu, som bevakat det svenska herrlandslaget sedan 2016, tror att påståendet kan göra mer skada än nytta.

– Han reducerar en så pass viktig fråga till att bara kasta ur sig saker som inte stämmer och det är ett problem när han är den han är. Han är Sveriges största spelare genom tiderna, väldigt många lyssnar på allt han gör, säger Otlu.

Han tycker däremot att frågan i sig bör kunna lyftas.

– Det här är ju en viktig fråga för Sverige, känner man sig representerad av sitt landslag? Vissa hävdar att allt handlar om att vinna matcher, absolut. Men om alla elva kommer från samma familj, då har vi ett problem för då skulle inte alla kunna hålla på det landslaget.

– Det han säger stämmer inte. Sen kan frågan diskuteras, men då ska det göras på riktiga grunder. Det här är inte det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zlatan: ”Jag såg ingen med annan bakgrund där” Foto: Bildbyrån

Experten håller med

SVT:s expert Markus Johannesson håller med.

– Beläggen håller inte riktigt. Janne Andersson och hans ledarstab har stått för väldigt mycket det motsatta. Sättet man hanterade Durmaz-affären på efter Tysklandsmatchen, det statement som landslaget gjorde mot rasism. Sättet han bemöter damfotbollen, där han tydligt visar att han är emot den diskriminering som funnits där. Eller att man går i Pride-tåget. Jag tycker att de har varit tydliga i sitt ledarskap att de står för inkludering, säger Johannesson.

– När Zlatan tackade nej och försvann ur landslaget var de tvungna att bygga laget på ett annat sätt, det får man ha respekt för. Vilken bakgrund spelarna har tror jag inte för en sekund att Janne Andersson och Peter Wettergren tar hänsyn till.

Se klippet där Zlatan Ibrahimovic kritiserar Janne Andersson:
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zlatan Ibrahimovic riktar skarp kritik mot Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Foto: Nils Petter Nilsson/TT, Expressen tv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer