Dif-supportrar stormade planen i Norrköping för att fira guldet efter slutsignal. Foto: Bildbyrån

Norrköping: ”Omöjligt att kontrollera 15 000 personer”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en SM-guldmatch i allsvenskan och ännu en polisanmälan för brott mot ordningslagen mot arrangörsklubben. För IFK Norrköpings säkerhets- och evenemangschef Johan Schollin kom det hela som en överraskning.

– Jag blev lite förvånad för jag hade haft en dialog med polisen och fått svaret att det inte fanns någon anmälan, säger han till SVT Sport.

Schollin hoppas få mer svar på fredag, då klubben och polisen ska ses för ett möte.

Och vad tänker du om att det blir en anmälan?

– Jag har en bakgrund inom polisen, så jag förstår att det är en rutinåtgärd för att titta på om vi har brustit eller inte. Men jag hoppas ju att det inte är så allvarligt i och med att vi haft en bra dialog med polisen och de har verkat nöjda med våra förberedelser innan och under match.

Hade ni kunnat göra nåt annorlunda för att förhindra planstormningen?

– Vi hade säkert kunnat göra på något annat sätt.. men att förhindra att folk kommer in på planen tror jag inte vi hade kunnat lösa utan skador på personer eller personal. Vi kan inte sätta upp staket framför läktaren heller på grund av utrymningsplanen.

”Gör redan nu allt vi kan vid visiteringar”

Johan Schollin tror inte på idén att en person ska hållas ansvarig för säkerheten (se faktaruta). I det här fallet klubbens evenemangsansvarige Mårten Jacobsson, då hans namn står på tillståndet.

– Jag tror inte man kommer nå målet att exempelvis ta bort pyroteknik på den här vägen. Vi gör redan nu allt vi kan vid visiteringar. Vi vill självklart inte heller ha pyroteknik.

Konsekvensen: rädsla för att arrangera guldmatchen

Så vad tror du är en väg framåt?

– En hårdare lagstiftning vad det gäller brott och avstängningar. Att det tas ett större ansvar där från samhället. Som arrangör att kontrollera vad 15 000 personer gör inne på arenan, det är omöjligt.

Kan det här leda till en rädsla att ens anordna SM-guldmatcher?

– Ja det kan jag absolut tänka mig. Vi har sett ett antal år tillbaka att blir det ett SM-guld så är det en stormning som är svår att hindra. Om Kalmar eller vi blir fällda för det här, då är det klart folk kommer börja dra sig för att anordna sådana här matcher.

Kalmar FF, vars säkerhetschef anmäldes efter förra årets guldyra, riskerar fortfarande åtal. Åklagare i ärendet, Magnus Ling, har meddelat SVT Sport att han planerar väcka åtal i ungefär mitten av december.

ARKIV: Här stormar fansen planen (2 november):

Brott mot ordningslagen

Som reglerna ser ut i dag har varje klubb en person som är ansvarig för arrangemanget och som kan anmälas om polisen anser att säkerhetskraven inte har uppfyllts. Brott mot ordningslagen kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader beroende på hur grovt det bedöms vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.