Karin Lundin gjorde två mål när Örebro säkrade kontraktet i damallsvenskan. Foto: TT

Örebros kross ger tufft läge för Umeå

Kif Örebro spelar i damallsvenskan även 2021.

Det är nu helt klart efter kassaskåpssäkra 5-1 mot Umeå.

För Umeå ser det värre ut – laget är fast förankrat i bottenstriden med två omgångar kvar att spela.

Umeå behövde ta poäng i den tuffa bortamatchen mot Kif Örebro för att sätta press på lagen strax ovanför nedflyttningsstrecket.

Men matchen på Behrn Arena var mer eller mindre avgjord i halvtid – till Örebros fördel.

Mycket handlade om Karin Lundin.

Först gjorde hon 1-0 på straff i den 18:e minuten, efter hands i straffområdet av en Umeåspelare.

Kort senare kom 2-0 genom Freja Olofsson.

Och i den 30:e minuten var det dags igen för Karin Lundin, när hon rullade in Örebros tredje mål i matchen och sitt elfte mål för säsongen.

3-0 i halvtid, men Örebro var inte nöjda där.

Umeå kvar i botten

Umeå fick visserligen lite mer att säga till om i andra halvleken, men när det gällde att förvalta sina chanser var Örebro fortsatt kliniska.

Cali Farquharson och Nellie Lilja utökade Örebros ledning till 5-0 och satte hemmalaget i en bekväm ledning.

Hemmalaget passade också på att släppa in 16-åriga löftet Emilia Pelgander i matchen.

– Vi har inte så många fler lägen än det vi gör mål på. Jag ska inte säga att vi är hundraprocentiga, men idag sitter bollarna. Vi har tränat, och tränat, och tränat, och tränat, och tränat och tränat på att sätta målchanserna. Idag gör dom det, säger Örebrotränaren Stefan Ärnsved till Nerikes Allehanda efter matchen.

Umeå fick till slut med sig en reducering – men får ladda om för två väldigt viktiga matcher i de två avslutande omgångarna mot Djurgården och

Eskilstuna i jakten på nytt kontrakt. Men chansen lever i högsta grad.

Just nu är laget på nedflyttningsplats, på samma poäng som Piteå strax ovanför nedflyttningsstrecket, men med en match mer spelad och sämre målskillnad.