Foto: Bildbyrån

Östersund nekas elitlicens

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenska klubben Östersunds FK beviljas inte elitlicens för kommande säsong, uppger Svenska fotbollförbundets licensnämnd.
– Det är klart att det inte är ett trevligt besked att få. Vi delar inte licensnämndens beslut, utan vi tycker att vi ska klara av det här, säger ÖFK:s pressansvariga Niclas Lidström till SVT Sport.

”Licensnämnden anser att Östersunds FK Elitfotboll AB inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år.”, skriver Svenska fotbollförbundet på sin webbplats.

– Det är ett antal faktorer som vi bedömer som osäkra, faktorer som måste falla på plats om de (ÖFK) ska kunna klara driften. Vi bedömer det som uppenbart orealistiskt att så skulle vara fallet, säger Richard Johnsson, licensnämndens ordförande till SVT Sport.

Östersund meddelar att de kommer att överklaga beslutet, först till överklagandenämnden (senast 10 december) och vid behov till riksidrottsnämnden.

– Vi tycker att vi har lagt fram de bevis för att vi ska kunna bedriva verksamheten nästa år, men uppenbarligen tycker inte de det, säger Lidström.

Richard Johnsson, licensnämndens ordförande, menar att inte har några tvivel kring beslutet.

– Ingen har en kristallkula och det är fullt möjligt att det den övre instansen kommer till ett annat beslut. Men det var en enig licensnämn som kom fram till beslutet och vi känner oss trygga i det, säger Johnsson.

Om licensnämndens beslut står sig uppger ÖFK att de kommer att spela i superettan säsongen 2020. Allra senast måste den allsvenska platsen vara tillsatt 1 mars 2020.

Om Östersund inte spelar i allsvenskan nästa säsong är det Brage som kommer att erbjudas platsen.

ARKIV: Daniel Kindberg om den fällande domen (5 november 2019)

ARKIV: Så påverkas ÖFK av domen (5 november 2019)

ARKIV: Detta har hänt i Kindberg-affären (4 september 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.