Efter ÖFK-fallet: Nu ändrar svenska fotbollförbundet sina regler

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet kunde inte straffa Östersunds FK – på grund av deras eget regelverk.
Nu ändras reglerna.

Östersunds FK anmäldes, med anledning av de ekonomiska turerna som i slutändan gjorde att Daniel Kindberg nyligen dömdes till tre års fängelse för ekonomisk brottslighet, av svenska fotbollförbundets licensnämnd till disciplinnämnden och representatskapet.

Men disciplinnämnden konstaterade ganska snabbt att frågan inte gick att pröva, då det i regelverket står att preskriptionstiden löper ut två månader efter att en förseelse blivit känd.

”Fått upp ögonen”

Men nu ändras regeln. På dagens representantskapsmöte beslutades det att det framöver ska gå att upprätta en anmälan sex månader från det att en dom vunnit laga kraft.

– Exakt vilka överväganden som ligger bakom är egentligen ingenting vi kommenterar externt på det sättet. Men det är klart att att den här processen har fått upp ögonen för hur bestämmelserna ser ut och gett oss anledning att kika på dem och vad som är lämpligt kring vilket organ som ska pröva det här, absolut, säger förbundets jurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

På dagens möte beslutades det även att det framöver kommer vara disciplinnämnden som fattar beslut kring eventuell degradering flyttas från representantskapet till disciplinnämnden.

Kindbergs reaktion efter tingsrättens dom:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) håller en pressträff med sin försvarsadvokat Olle Kullinger där de kommenterar domen om grov ekonomisk brottslighet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer