Daniel Kindberg och Markus Johannesson. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Experten: Så kan ÖFK påverkas av domen

Publicerad

Idag kom domen mot Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg. Samtidigt riskerar klubben inte att tvångsdegraderas. Då kritiserar SVT Sports expert Markus Johannesson svenska fotbollförbundets regelverk.
– För mig hade det varit bra om det här utreds ordentligt, säger han till SVT Sport.

Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg dömdes idag till ett tre års långt fängelsestraff för trolöshet mot huvudman.

För SVT:s expert Markus Johannesson var domen en väntad utgång.

Östersund drabbas också genom en företagsbot på en halv miljon kronor som faller på dotterbolaget Driftaren.

– Det kan såklart innebära en hel del för en klubb som har ekonomiska problem sedan tidigare vilket vi vet att ÖFK har, säger Johannesson och fortsätter.

– Samtidigt kan domen också innebära för dem är att det blir punkt på det här och på alla spekulationer som varit.

”Ingen anmälan på bordet”

ÖFK kämpar fortfarande med att få elitlicens för nästa år från licensnämnden. Det på grund av den ansträngda ekonomin och de skulder man haft vid den 31 augusti.

Men oavsett om man får elitlicens för kommande säsong eller inte önskar SVT:s expert Johanneson att Daniel Kindbergs tidigare inblandning i ekonomin och ÖFK skulle granskats ordentligt.

Svenska fotbollförbundet lämnade tidigare i år in en anmälan mot ÖFK men den lades ner på grund av preskripitionstid.

– Så just nu finns inte det inte någon anmälan uppe på bordet mot ÖFK vilket för mig känns jättemärkligt. För helt plötsligt har det blivit så att ÖFK inte granskas utan att hela diskussionen handlar om en preskripitionstid och inte om det har förekommit några ekonomiska oegentligheter i ÖFK i form av Daniel Kindbergs agerande.

”Blir konstigt”

Svenska fotbollsförbundet bekräftade under dagen att man nu har som förslag till kommande representantsskapsmöte i november att ändra preskriptionstiden från två månader till sex månader.

– Jag tycker att det är positivt att man tittar över reglerna men samtidigt känner jag att det blir konstigt och att spekulationerna kommer fortsätta kring ÖFK.

Hör Kindbergs första ord om domen: ”En rättsskandal”.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) håller en pressträff med sin försvarsadvokat Olle Kullinger där de kommenterar domen om grov ekonomisk brottslighet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Reportern Hannes Nyberg om ÖFK: ”Det har inte gått bra på plan och ekonomiskt har det varit riktigt illa”.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sport:s reporter Hannes Nyberg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet