Foto: TT

ÖFK slår tillbaka mot UG:s uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag Granskning kan i dag avslöja fusket bakom Östersunds FK:s fotbollsunder – att luftfakturor och en barack utan golv varit avgörande för klubbens ekonomi.

Efter att i månader sökt svar av ÖFK så lade föreningen i går ut ett skriftligt svar på sin hemsida, efter att ha fått se programmets manus innan publicering.

”ÖFK har valt att inte kommentera material ur förundersökningen gentemot klubbens före detta ordförande Daniel Kindberg, eftersom det handlar om en pågående rättsprocess”, skriver de bland annat.

SVT:s Uppdrag Granskning kan i dag avslöja att en plats i Superettan och i Allsvenskan kanske aldrig hade varit möjlig om det inte vore för en misstänkt skenförsäljning av en oansenlig restaurangbarack.

Så här svarar ÖFK på uppgifterna om baracken:

”Uppdrag Granskning menar att ÖFK:s elitlicens 2012 räddas av att en restaurang skänks till föreningen. Restaurangen ska sedan ha sålts enligt revisionsrapporten. UG påstår att värdet av restaurangen skrivits upp och därför skulle ÖFK:s elitlicens ha räddats”.

”ÖFK:s kommentar: Fel av UG, restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor, och är än i dag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens”.

Baracken, som fortfarande står kvar och varje år bokförs som en tillgång för ÖFK, ska ha sålts för tre gånger så mycket pengar som klubben själva värderade den till, enligt de dokument som Uppdrag Granskning tagit del av. Siffrorna kan ha lurat Svenska Fotbollsförbundets elitlicensnämnd och gjort det möjligt för ÖFK att spela i de högsta serierna i det svenska seriesystemet.

Eftersom ingen i ÖFK:s ledning ville ställa upp på intervju valde Uppdrag Granskning att konfrontera ordföranden Hans Carlsson i samband med klubbens medlemsmöte den 24 januari.

Det bemöter ÖFK så här:

”UG vägras intervju efter medlemsmötet trots att Sveriges Radio får göra intervjuer inne på mötet. ÖFK:s ordförande Hans Carlsson går iväg när vi ber om en intervju. Niclas Lidström försöker att skymma kameran”.

”ÖFK:s kommentar: Intervjun som Sveriges Radio fick i samband med medlemsmötet handlade om medlemsmötet och infon där. Uppdrag Granskning var ute efter kommentarer runt förundersökningen i Daniel Kindbergs fall, något ÖFK tidigt avböjt att kommentera”.

Se hela programmet här:

Läs hela Östersunds FK:s svar på deras hemsida här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.