Avslöjar: Misstänkt fusk bakom Östersunds FK:s fotbollsunder

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK:s fotbollsframgångar trollband inte bara Jämtland och Sverige – utan även Europa.
SVT:s Uppdrag Granskning kan nu avslöja att en plats i Superettan och i Allsvenskan kanske aldrig hade varit möjlig om det inte vore för en misstänkt skenförsäljning av en oansenlig restaurangbarack.
– Jag kommenterar ingenting, säger klubbens ordförande Hans Carlsson när han konfronteras med uppgifterna.

Efter ÖFK:s Europaäventyr skakades klubben i grunden och ordföranden Daniel Kindberg pekades ut som spindeln i nätet av en raffinerad plan – med syfte att gynna ÖFK.

Uppdrag Granskning kan nu avslöja att klubbens elitlicens räddats på tveksamma grunder.

Bolaget Fältjägaren skänkte 2012 – samtidigt som Kindberg var vd för Fältjägaren – en gåva till fotbollsklubben, där han också satt som ordförande. Gåvan var en barack som klubben vid tillfället värderade till 1,1 miljoner kronor, enligt de dokument som Uppdrag Granskning tagit del av.

Siffran kan ha lurat elitlicensnämnden

I årsredovisningen framgår det att ÖFK sedan säljer baracken för tre gånger så mycket pengar: 3,2 miljoner kronor. Enligt revisorn är försäljningen avgörande för klubbens framtida ekonomi. I bokslutet hamnar det egna kapitalet, tack vare restaurangen, på plus.

ÖFK fick då elitlicens av Svenska Fotbollförbundet, som årligen bedömer klubbarnas ekonomi innan de delar ut elitlicens i Superettan och i Allsvenskan.

Trots att restaurangen ska vara såld står den i dag kvar och bokförs varje år som en tillgång för klubben på 3,1 miljoner kronor. Siffran kan ha lurat Svenska Fotbollförbundets elitlicensnämnd.

ÖFK svarar: ”Fel av UG”

Ingen i ÖFK:s ledning har velat ställa upp på intervju, och Uppdrag Granskning valde därför att konfrontera ordföranden Hans Carlsson på klubbens medlemsmöte den 24 januari.

– Jag har inte tid just nu, jag är på väg, säger han efter mötets slut och tar på sig en ytterjacka.

Du måste kunna svara på hur mycket du känner till om ”luftfakturorna”?

– Jag kommenterar ingenting.

Varför kan vi inte sätta oss ner och prata om det?

– Jag har inte tid med det, säger Carlsson och går in på toaletten.

Tillbaka visar uppgifterna

ÖFK tillbakavisar uppgifterna om ekonomisk dopning, men vill inte uttala sig om uppgifter som rör åtalet mot Daniel Kindberg. Rättegången beräknas starta i slutet av april.

Efter att i månader ha sökt svar av ÖFK så publicerade de i går, måndag, svar på valda delar av UG:s manus som klubben har fått se innan publicering. Så här svarar ÖFK på uppgifterna om baracken:

”Fel av UG, restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor, och är än i dag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens”.

Se hela programserien här:

Del 1 av 4: Framgången

Del 2 av 4: Luftfakturorna

Del 3 av 4: De hemliga avtalen

Del 4 av 4: Prövning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer