Foto: TT Nyhetsbyrån

Paris polischef om CL-kaoset: ”Misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Champions League-finalen i fotboll präglades av kaosartade scener utanför Stade de France.

Nu säger Paris polischef, Didier Lallement, att hanteringen var ett misslyckande.

Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj försenades på grund av tumultet utanför arenan som gjorde att supportrar inte kom in på arenan i tid – eller inte alls.

Samtidigt försökte flera personer ta sig in på arenan med ogiltiga eller inga biljetter alls. Människor kunde ses klättra över stängsel och en enorm trängsel uppstod varpå polisen valde att använda sig av tårgas och pepparsprej.

”Uppenbarligen ett misslyckande”

Europeiska fotbollsförbundet Uefa och franska myndigheter har fått kritik för sitt agerande i samband med tumultet, bland annat från finalklubbarna Real Madrid och Liverpool.

Paris polischef, Didier Lallement, anser att hanteringen var ett misslyckande.

– Det är ett misslyckande för att folk knuffades runt och attackerades. Det är ett misslyckande för att bilden av landet underminerades, säger han till en utredande kommission i den franska senaten.

Ledsen för tårgasanvändandet

Lallement säger att han är ledsen för användandet av tårgas, men säger även att det inte fanns några andra medel för att lätta på trycket vid entréerna.

Lallement frågades även ut om Frankrikes inrikesminister Gerard Darmanins uttalande om att mellan 30 000 och 40 000 supportrar med falska biljetter eller utan biljetter var ansvariga för tumultet. Darmanin har anklagats för att ha ljugit om siffrorna och har senare bett om ursäkt för hanteringen.

Polischefen säger att han är ansvarig för siffrorna, som baserades på bland annat feedback från poliser på plats.

– Kanske var siffrorna som jag gav till ministern ett misstag. Jag hävdade aldrig att de var helt korrekta, säger han.

Han säger också att det inte var mellan 30 000 och 40 000 personer vid entréerna, utan att tusentals personer befann sig i området.

Sedan tidigare har Uefa bett om ursäkt.

”Kvällen var ämnad till att vara en fotbollsfest för europeisk klubblagsfotboll. Inga supportrar ska behöva hamna i sådana här situationer och det får inte lov att hända igen”, skrev förbundet.

KLIPP: Kaoset inför CL-finalen – polisen sprejade tårgas (28 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.