Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pawel Cibicki bryter tystnaden: ”Jag är inte helt oskyldig”

Pawel Cibicki bryter tystnaden: ”Jag är inte helt oskyldig”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i december i fjol som fotbollsspelaren Pawel Cibicki, 28, i hovrätten dömdes till villkorlig dom för tagande av muta och spelfusk. Han stängdes även av från spel i fyra år av Fifa.

Nu bryter han tystnaden och kommenterar domen.

– Den är tuff. Jag håller inte med. Men jag är inte helt oskyldig, säger han i SVT:s ”Carina Bergfeldt”.

Pawel Cibicki, med ett förflutet i bland annat Malmö, Elfsborg och engelska Leeds, berättar om sitt spelberoende, som var en faktor till det som senare ledde till den fällande domen.

– Jag började spela lite smått, för 10-20 kronor. Men desto mer jag spelade, desto större summor blev det till slut. Till slut tappade jag det, helt enkelt. Jag hade ingen respekt för pengar längre. Det blev stora summor till slut, säger han och fortsätter:

– När jag tjänade som mest, då jag spelade (fotboll, reds anm) i England, då hade jag runt 200 000 kronor ut i månaden. Ibland kunde jag slösa det på 4-5 dagar.

Dömdes i hovrätten

2019 fick Cibicki, som då spelade i Elfsborg, gult kort i en allsvensk match. Det kortet gjorde att han senare blev misstänkt för matchfixningsrelaterade brott. Han friades i tingsrätten men dömdes i hovrätten.

Enligt åklagarsidan ska han tagit ett gult kort avsiktligt som tack för att han fått låna 300 000 kronor av två medåtalade matchfixare. Cibicki nekade till brott, och hävdade att de 300 000 kronorna var ett legitimt lån, då han själv var skuldsatt på grund av ett gravt spelberoende.

”Ett stort problem”

Cibicki berättar om varför han nu väljer att öppna upp sig.

– Jag tror att det är ett stort problem. Det blir större och större dag för dag. Om man sitter och kollar på tv, när det kommer reklam. Vad är det som kommer upp?

– Helt ärligt, jag hoppas fler vågar komma fram. Det är en skam, ja. Men om du klarar att brösta den så klarar du att ta dig ur den.

Pawel Cibicki är av Svenska fotbollförbundet avstängd från all idrottsutövning i Sverige i fyra år. Han är i nuläget även avstängd i hela världen, efter ett beslut från Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pawel Cibicki berättar om spelmissbruket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.