Djurgårdens Marcus Danielson jublar med Lennart Johanssons pokal. Foto: Bildbyrån

Pengaregn för Danielsons Skogstorp: ”Vi är en kvartersklubb verkligen”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens Marcus Danielson är klar för kinesiska Dalian Yifang FC.

Prislappen, enligt Expressen på 50 miljoner kronor, ger ringar på vattnet hela vägen till mittbackens moderklubb Skogstorps GoIF, som kan räkna med uppemot en miljon kronor.

– Det motsvarar en årsomsättning för oss, säger en glad ordförande Pär Eriksson till SVT Sport.

Marcus Danielson-affären betyder stora pengar för Djurgården.

Men även för mittbackens tidigare klubbar blir det klirr i kassan. I moderklubben Skogstorps GoIF spelade Marcus Danielson upp till 17 års ålder.

Föreningen, som har ett herrlag i division fem och ett damlag i division tre, får nu tillsammans med IFK Eskilstuna, Helsingborg och Västerås SK dela på ungefär 2,5 miljoner kronor.

Kommer inte göra en toksatsning

– Vi är en kvartersklubb verkligen. Skogstorp är ett samhälle söder om Eskilstuna, föreningen har 400 medlemmar och runt 16 lag inräknat barn- och ungdomsverksamheten. Så det här betyder så klart jättemycket för oss, säger ordförande Pär Eriksson till SVT Sport.

Han säger att han är en ”försiktig man” och därför räknar lågt, men mellan 750 000 och en miljon kronor i solidaritetsersättning är vad klubben har att vänta.

– Det motsvarar en årsomsättning för oss, så det kommer möjligheter med de här pengarna. Men vi vill tänka klokt. Vi kommer inte göra en toksatsning utan tänka långsiktigt.

”Fin och ödmjuk kille”

Förmodligen kommer pengarna gå till föreningens barn- och ungdomsidrott, vilket Pär Eriksson tror är vad Marcus Danielson hade velat också.

– Jag förstår att den här nyheten mest handlar om pengar. Men jag vill också verkligen lyfta vilken fin och ödmjuk kille Marcus är. När föreningen firade 100 år förra året var han med hela kvällen och höll tal från scenen, fast de (Djurgården) spelade för SM-guldet.

– Han visar sån respekt för sina rötter, alla vet vem han är och han har gott rykte. Och  hans föräldrar bor ju kvar, alla känner familjen Danielson.

Hur har det varit att följa honom?

– Han var en hyfsat bra spelare i VSK och Helsingborg. Vi var stolta då också men nånting har ju hänt med honom i mognad. Om man hade sagt till Marcus för två, tre år sedan att han skulle spela om SM-guld, vara med i landslaget och bli ekonomisk oberoende genom en utlandskarriär… han är en late bloomer, säger Pär Eriksson.

Det var tidigare under fredag det stod klart att Djurgårdens lagkapten och fotbollslandslagets mittback Marcus Danielson lämnar Sverige för spel i kinesiska Dalian Yifang FC.

KLIPP: Från ångest till fest – här är Djurgårdens gulddygn (3 november 2019)

Så fungerar solidaritetsersättning

Fem procent av ersättningen för försäljningen av en professionell spelare ska fördelas som en solidaritetsersättning till de klubbar som varit involverade i träning och utbildning av spelaren under kalenderåren då spelaren var 12-23 år.

Fördelningen ske enligt följande:

12 år: 5 procent

13 år: 5 procent

14 år: 5 procent

15 år: 5 procent

16 år: 10 procent

17 år: 10 procent

18 år: 10 procent

19 år: 10 procent

20 år: 10 procent

21 år: 10 procent

22 år: 10 procent

23 år: 10 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.