Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundskapten Peter Gerhardsson tar ut EM-truppen 7 juni. Foto: TT/SVT

Peter Gerhardsson inför truppsläppet: ”Aldrig varit så här tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en månad spelar Sverige sin första match i fotbolls-EM.

Men att ta ut truppen som ska kliva ut på gräset på Bramall Lane i premiärmatchen är ingen lätt uppgift.

– Det kommer att vara tufft för några tjejer som inte kommer med, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Tisdag 7 juni är det dags för svenska fotbollslandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson att ta ut den trupp som ska representera Sverige i EM i England denna sommar. Vissa spelare har en självklar plats men att plocka ut de spelare som står precis på tröskeln in i truppen är desto svårare.

– När man ska ta ut en trupp är det värderingen av de där sista spelarna som är svårast. Det är det som jag och Magnus (Wikman, assisterade förbundskapten) diskuterar längst, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

– Det gäller att kunna gå in i den här typen av mästerskap och prestera på den här nivån oavsett vilket klubblag man spelar i. Vi kommer att möta lag som är högt rankade och 13 av de här 16 lagen kan vinna EM. Vi kommer behöva alla egenskaper.

Uttagningen till denna EM-trupp är den svåraste hittills för ledarstaben enligt Gerhardsson.

– Sedan jag och Magnus tog över 2017 har det aldrig varit så här tufft på alla positioner och då snackar vi inte bara startelvan utan också trupputtagningen. Det är bra, det är bra för svensk fotboll. Det kommer att vara tufft för några tjejer som inte kommer med. Konkurrensen är stenhård.

Trupputtagningen sänds i SVT2 och SVT Play 7 juni 18.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet