Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pia Sundhage om att ta över Schweiz landslag Foto: Andrew Boyers / BILDBYRÅN

Pia Sundhage blir förbundskapten för Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage har klart med nytt jobb. Hon blir förbundskapten för nästa års EM-arrangör Schweiz.

– Det är en underbar utmaning, säger Sundhage till SVT Sport.

Pia Sundhage hade kontrakt med Brasilien över OS i sommar. Men efter misslyckandet under VM i somras, då det blev uttåg redan efter gruppspelet, fick hon lämna i förtid.

I en intervju med SVT Sport i september medgav Sundhage att hon var besviken men inte överraskad över att hon fick gå.

– Jag hoppas att det dyker upp något innan jag blir pensionär, sa hon då, och kände att klubblagsfotboll låg nära till hands.

EM på hemmaplan

Men det blir alltså ännu ett uppdrag som förbundskapten. Den här gången för Schweiz, som står för värdskapet för EM 2025.

– Det är en fantastisk upplevelse att få coacha EM på hemmaplan. EM 2013 med det svenska landslaget är en av mina roligaste och viktigaste fotbollsresor. Nu ska jag få göra det igen!

Sundhage, som skrivit ett två-årskontrakt, har tidigare coachat topp-10-landslag på världsrankingen, men tar nu över en lägre rankad nation. Schweiz är 22:a.

– Det är en underbar utmaning. Jag har tur. Att de arrangerar EM på hemmaplan var avgörande, berättar hon för SVT Sport.

”Tro kan försätta berg”

Tiden efter att Sundhage fick sparken från Brasilien har hon ägnat åt att vila upp sig och reflekterat.

– Jag har varit väldigt besviken över allt som har hänt. Både på resultatet och på sättet jag tvingades lämna Brasilien. Men jag har fått tid att reflektera.

Vad har du kommit fram till i dina reflektioner?

Att man måste göra mål, det är solklart. Tittar man på Schweiz så har det varit lite svårt med det. Vi ska titta på anfallsspelet, säger Sundhage och fortsätter:

– Och att tro kan försätta berg.

Lilie Persson följer med Sundhage som assisterande, likt hon varit i Brasilien och Sverige.

”En fantastisk utmaning att lära sig ett nytt fotbollsland och få bidra med mina erfarenheter”, skriver Persson till SVT Sport.

Sundhage har som förbundskapten fört USA till två OS-guld och ett VM-silver samt Sverige till ett OS-silver,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.