Piteå är spelredo igen efter coronauppehållet. Foto: Bildbyrån

Piteå åter spelklara – då väntar tuff omstart

Uppdaterad
Publicerad

Piteå har lämnat negativa covid-tester och är åter spelredo i damallsvenskan.

Samtidigt som mötet med Linköping har fått ett nytt speldatum, innebär det att Piteå ska spela tre matcher på en vecka.

– Vi får kämpa med våra förberedelser där vi missar träningstillfällen, säger huvudtränare Stellan Carlsson till SVT Sport.

Det var redan i måndags förra veckan som beskedet kom att Piteås möte med Linköping i damallsvenskan – som skulle spelats i söndags – sköts upp. Detta på grund av att covid-smitta i Piteås spelartrupp.

Nu är Piteå efter negativa covid-tester redo att spela matcher igen.

– Vi gjorde nya tester i fredags där alla visade negativt och lika i går, tisdag. Vi räknar därmed att det blir match mot Växjö på söndag. Vi får se om vi behöver ta några fler tester eller så, vi ska samordna med smittskyddet. Men som det är nu ser det jättebra ut i och med att det inte blivit någon mer spridning, säger lagets läkare, Arne Zingmark, till SVT Sport.

Är ni helt återställda eller hur ser det ut?

– Vi är inte helt återställda. Några var helt symptomfria och de är förstås igång och tränar för fullt, men det var en till som fick symptom som var lindriga men som inte är helt återställd ännu.

Tuff omstart

Spelmässigt hade Piteå en tung start på säsongen med två förluster innan coronan bröt ut och har placerat sig som jumbo i den unga damallsvenska tabellen.

Nu väntar en tuff omstart där laget ska spela tre matcher på en vecka. Den uppskjutna matchen mot Linköping har nämligen placerats på torsdag nästa vecka, den 13 maj.

– Man får försöka vända på det och se det som att vi verkligen kommer att å chansen att ta oss in i seriespelet. Vi får försöka se det som något positivt, säger huvudtränare Stellan Carlsson till SVT Sport.

”Det är problemet för oss”

Carlsson ser det dock inte som helt optimalt ur resesynpunkt.

– Matchen ska in någonstans på ett eller annat sätt. Men problemet för oss nu och som det varit hela pandemin är att det går så få flyg härifrån. Som det är nu tar alla bortamatcher tre dagar. Det är resa första dagen, match andra dagen och hem på den tredje. Det påverkar oss i stort sett alla bortamatcher och får vi kämpa med kring våra förberedelser där vi missar träningstillfällen för att vi sitter och reser.

Kan du ställa bästa laget på banan på söndag?

– Det får vi se hur spelarna mår när de kommer tillbaka. Vi hade en del spelare innan det här också. Vi kommer att ha bra förutsättningar att spelare är igång med sin träning. Men exakt hur det ser ut får vi se fram mot helgen, avslutar Carlsson.

Piteås spelschema närmsta omgångarna

09/05: Växjö (H)

13/05: Linköping (B)

16/05: Örebro (H)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.