Emil Forsberg, Leipzig.

Merkels krav för omstart: Spelare i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Bundesligafotbollen lär i dag få grönt ljus för omstart senare i maj. Men enligt planen måste spelarna först sitta i karantän i 14 dagar.

Under dagen ska förbundskansler Angela Merkel klubba beslutet om fotbollens omstart efter ett möte med de styrande i de tyska delstaterna. Inför beslutet har nyhetsbyrån AFP har fått se dokumenten på överenskommelsen mellan den tyska fotbollsligan och regeringen.

Enligt den anser politikerna att planen för omstarten är ”acceptabel” och kommer ”att begränsa den ekonomiska skadan” för de 36 klubbarna i första- andradivisionen i Bundesligafotbollen.

Enligt ligaföreningen DHL är det nödvändigt att starta om proffsligorna som sysselsätter 56 000 människor. Och fler än ett dussin av de 36 lagen är på randen till konkurs, enligt medieuppgifter. Dessutom hade ligorna hade haft motsvarande 3,2 miljarder kronor från tv-kontrakt att hämta igen om säsongerna avslutats.

Utan publik

Enligt dokumenten kan den 21 maj vara ett möjligt startdatum, då spelarna först måste sitta i karantän.

”Omstarten av matchaktiviteter måste föregås av en två veckor lång karantän, lämpligen som träningsläger”, står det i dokumentet.

Matcherna kommer att spelas utan publik på läktarna.

På torsdagen ska ligornas klubbar spika detaljerna för omstarten vid en videokonferens.

Det är inte bara toppfotbollen som kommer att få grönt ljus. Även amatöridrott som utförs utomhus ska få genomföras under särskilda villkor.

Coronapandemin stoppade spelet i Bundesliga efter den 11 mars. Det återstår nio omgångar.

Forsberg om att starta ligan igen: ”Kommer vara en skum känsla” (14 april 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer