Maria Thulin, processledare på polisens enhet för förvaltningsrätt.

Polisen: ”Det här är inte nytt – arrangören har ansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

De förstärkta åtgärderna som kommer vidtas för att få bukt med pyroteknik på de svenska arenorna är egentligen inga nyheter. Det menar Maria Thulin, processledare på polisens enhet för förvaltningsrätt.

– Riktlinjerna som polisen ska följa är från 2016, säger Thulin till SVT Sport och menar att detta är en uppmaning till polismyndigheter att implementera befintlig lagstiftning.

Polisen vill komma åt ordningsstörningar och pyroteknik på de svenska fotbollsläktarna. I nya direktiv har man därför uppmanat polismyndigheter runt om i landet att implementera den lagstiftning som finns, där ansvaret för säkerheten på fotbollsmatcher vilar på arrangören.

Några av punkterna som berörs är att säkerhetspersonal ska ingripa på läktaren mot bengalbrännare,  säkerhetschefen kan polisanmälas som ansvarig och klubbarna kan tvingas ta in mindre publik för att möjliggöra att säkerheten kan upprätthållas.

– Det här inriktningsbeslutet syftar till att vi ska få en mer enhetlig inriktning där vi ska gå i takt så att ungefär samma ordningsstörning ska ge samma villkorsskärpning, säger Thulin om syftet med det beslut som togs 17 maj.

Är ni inte rädda att detta bara ska leda till ökad konfrontation?

– Vi är medvetna om att det har upprört vissa känslor, polismyndighetens agerande i den här frågan, men vi känner oss dock trygga att det är så här lagstiftningen ger utrymme för att vi ska hantera de här ordningsstörningarna, säger Thulin.

– Jag förstår att det bland de som gillar att stå för dessa ordningsstörningar finns ett visst missnöje, men vi fortsätter med arbetet iallafall.

– Vi har också fått mycket positiva reaktioner från personer som går på fotboll och vill kunna fortsätta med det utan att riskera att utsättas för olika ordningsstörningar

Kan inte ha det så att ingen ingriper vid brott

Många av de kritiska rösterna mot hur polisen resonerar anser att det bara skapar konfrontation och provocerar om säkerhetspersonal går in och ingriper på läktaren. Och dessutom menar man att det är ett arbetsmiljöproblem att låta icke-poliser agera i sådana miljöer som en ståplatsläktare kan vara.

Men polisen är oförstående till de resonemangen och menar att det arrangörens uppgift att  säkerställa att man har möjligheten att ingripa.

– Syftet är inte att man ska få ordningsvakter att gå in i en stor krets folk som innebär fara. Syftet är att arrangören ska se till  att ordningsläget är sådant att man kan ingripa. Om arrangören gör bedömingen att här är det för farligt, ja då kan man i efterhand konstatera att då var ordningsläget inte tillräckligt bra , säger Thulin.

– Det kan inte vara så att det begås ett brott och alla ser det, men ingen ingriper. Och det framgår tydligt i lagstiftningen att arrangören ansvarar för att det råder ordning. Gör det inte det, kan det vara för många på läktaren eller för dåligt sektionerat.

Varför är det inte polisen som gör dessa ingripanden?

– Behövs polisens resurser så har arrangören misslyckats, men det är klart att spårar det ur kommer polisen att ingripa och göra sitt jobb, men då kan vi verkligen konstatera att arrangören inte klarade av sitt jobb.

Uppmaningen: Glesa ut publikleden

Att säkerhetspersonal inte ingriper mot bengalbrännare i dag handlar ofta om att det för trångt och för farligt att gå in. Men den förklaringen köper inte polisen. De menar att det åligger arrangören att minska antalet åskådare på läktaren eller att göra fler sektioner så säkerheten kan upprätthållas. Klubbarna får helt enkelt glesa ut läktaren tills det går att ingripa.

– I förlängningen är det ju så att om det står tio personer på en ståplatsläktare, då kan nog säkerhetspersonal ingripa. Villkorstrappan fungerar ju så att man tar steg för steg, och till slut är det ju så att arrangören klarar av säkerhetsläget.

Är detta egentligen en uppsträckning till era kollegor runt om i landet, att nu får ni ta och implementera och anmäla brott enligt det som lagen föreskriver?

– Ja, det är dina ord, men visst det handlar ju om att vi pekar på att, så här har lagstiftaren tänkt sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.