Sef:s Mats Enquist, till vänster. Foto: Bildbyrån

Sef i möte med polisen: ”Ett maratonarbete framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk Elitfotboll, Sef, och polisen har under torsdagen haft ett första möte med anledning av konflikten inom svensk fotboll. Men Mats Enquist, Sef:s generalsekreterare, är förtegen kring vad som avhandlades.
– Det här är ett maratonarbete. Men grunden för att få till ett bra arbete tillsammans är att vi faktiskt möts, säger han till SVT Sport.

En konflikt mellan polisen och supportrar har växt sig allt starkare i Fotbollssverige den senaste tiden. I mitten står Svensk Elitfotboll, Sef, som har känt sig förbisedda i dialogen, då de upplever att polisen i stället för att prata med dem valt att kommunicera med Riksidrottsförbundet.

Men under torsdagseftermiddagen höll representanter från Sef och polisen ett första möte.

– Jag har inte supermycket att säga. Jag tyckte det var ett bra möte och vi har enats om att hålla den här typen av möten. Vi sitter i samma båt någonstans. Vi behöver bara förstå varandra lite bättre, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist, till SVT Sport direkt efteråt. 

Vad var det som avhandlades?

– Det kan jag inte gå in på. Nu var det bara ett första möte för att öppna upp dialogen. Ett första steg får man säga. Vi är långt ifrån färdiga men det känns väldigt positivt att vi har inlett en dialog.

Ska ses igen innan sommaren

Vilka var där?

– Det var representanter från fotbollen och polisen. Jag går inte in på exakt vilka personer, men det var personer där från båda sidor.

Hur skulle du vilja gå vidare?

– Vi ska fortsätta träffas. Sen kommer naturligtvis 100 operativa frågor behöva avhandlas över tid men det är en annan sak, det hinner vi inte i dag.

Har ni bestämt ett nytt datum?

– Ja, eller inte exakt datum men vi ska ses igen innan sommaruppehållet.

Finns det någonting konkret du kan ge mig?

– Nej tyvärr. Det här mötet gick inte in på detaljer, så jag kan inte ge konkreta svar i enskilda frågor. Det här är ett maratonarbete. Men grunden för att få till ett bra arbete tillsammans är att vi faktiskt möts.

”Polisen har skärpt villkoren rejält”

Då kanske vissa upplever det som att ni lägger locket på?

– Nej tvärtom tycker jag, vi har nog varit väldigt transparenta om vad vi säger och tycker.  Men alla möten svarar inte på alla frågor. Vad fotbollens uppfattning har varit i olika ärenden har vi berättar mer än en gång.

Upplever du att polisen har förändrat sitt arbete senaste tiden?

– Ja det är nog vi och polisen överens om, att de har skärpt villkoren rätt rejält. Det är en av frågorna vi diskuterar naturligtvis.

Och hur ser du på den förändringen?

– Nu har vi den dialogen med polisen innan vi kommenterar utåt igen, vi har sagt vad vi har tyckt hittills, nu måste vi få chansen att prata ihop oss.

Du säger att det är som ett maraton, när du väl kommer till mållinjen vad hoppas du ha uppnått då med mötena?

– Vi har större delen av tiden en samsyn på vad vi gör och hur vi gör det. Målsättningen är att ha säkra och stämningsfulla evenemang, det är vi inte oense om – det är snarare vägen dit som har diskuterats på senare tid. Nu har vi fått ett forum för att ta den diskussionen. Vi löser inte den här frågan på ett enda möte, men nu har vi mötena igång, säger Mats Enquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.