Polis och supportar inför en match i Allsvenskan Foto: Bildbyrån

Polisen överraskad av kritiken från SvFF

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska fotbollsförbundet (SvFF) och Svensk elitfotboll (Sef) gick tidigare idag ut med stark kritik mot polisens nya strategi. Och kritiken är något som Peter Nylind, som arbetar med supporterfrågor på polisen, blev förvånad över.

– Det kommer som en ganska stor överraskning för oss, säger han.

Den senaste tiden har polisen tillsammans med SvFF och Sef haft tätt återkommande samtal. Och de täta samtalen är något som gör att Peter Nylind är förvånad över hur SvFF och Sef väljer att lägga ut det meddelandet när de haft den kontakten.

– Bara de senaste veckorna har vi intensifierat den kontakten och den dialogen och pratat om vad som hänt under våren och hur vi också ska jobba framåt för att möta de besvär och hinder som vi sett, men också saker som fungerar och hur vi ska kunna förstärka dem. Därför kommer det som en ganska stor överraskning för oss, skulle jag säga, från polisens sida, säger han.

– Min uppfattning var att vi hade förståelse för det arbete som pågår, och har fått den responsen från framförallt svenska fotbollsförbundet. Men att vi då möts av den här reaktionen från deras sida, vilket gör oss ordentligt förvånade.

Trodde de var på rätt väg

Från polisens sida så trodde man att alla de samtal de haft med SvFF och Sef var ett steg i rätt riktning, och att de var på god väg att hitta en bra lösning. Nylind är även inne på att de hade diskuterat de frågor som SvFF och Sef var kritiska till i deras uttalande.

– Flera av de frågor som ställs nu på ett annat sätt var under bearbetning, och faktiskt delvis också besvarade, säger Nylind.

Villkorsstegen inte till för kollektiv bestraffning

En stor del i kritiken från supportrar, SvFF och Sef har varit den villkorsstege som polisen använder sig utav. Men att det skulle vara en kollektiv bestraffning som SvFF och Sef får det att låta som är inget som Peter Nylind håller med om.

– Det är absolut inte ett bakomliggande skäl att sätta dit någon, eller någon kollektiv bestraffning. För det är inte det som det handlar om. Utan här handlar det om saker som vi har tittat på som skulle kunna vara ett sätt att förändra förutsättningarna för en arrangör att klara av sitt arrangemang. Och vi är de första att säga det, att finns det andra lösningar, som är mindre ingripande, som ger samma rejäla effekt mot den bristen eller det problemet som vi upptäkt. Då ska vi genomföra det, istället för att skapa villkor som uppfattas på just det sättet att de är orättvisa eller som bestraffning.

– Vi håller inte på med det. Utan vi tar fram villkor som på något sätt ändå visar sig försöka rätta till en problematik.

Fortsatta samtal mellan SvFF och polisen

SVT sport har varit i kontakt med SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, som säger att de inom förbundet ser fram emot fortsatta möten med polisen, och att de i slutändan vill samma sak.

– Vi och polisen har samma ambition. Trygga, välkomnande och säkra arrangemang inom den svenska elitfotbollen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.