Sju misstänkta efter skandalderbyt mellan Djurgården och AIK, meddelar polisen. Foto: Bildbyrån

Polisen: Sju misstänkta efter skandalderbyt mellan Djurgården och AIK

Uppdaterad
Publicerad

Sju män har hämtats in till förhör efter vårens skandalderby mellan Djurgården och AIK i fotbollsallsvenskan.

”Det handlar bland annat om att ha tagit sig in på fotbollsplanen, maskering och användande av pyroteknik inne på arenan”, säger Matteus Hedin, tf gruppchef Team Evenemang vid lokalpolisområde Globen, i ett pressmeddelande.

Männen har delgivits olika misstankar, bland annat misstanke om anstiftan till respektive deltagande i våldsamt upplopp samt sabotage mot blåljusverksamhet, skriver polisen på sin hemsida.

”I nuläget bedömer vi att cirka 80 personer deltagit i de två våldsamma upploppen som skedde på respektive läktaretage i samband med matchen. Utöver dessa brott utreds även flera brott mot ordningslagen”, säger Matteus Hedin.

Fyra av de sju männen har fått tillträdesförbud till en sammanlagd tid av sju och ett halvt år med enskilda längder på upp till två år, enligt polisen. I praktiken innebär det att de fyra männen inte kommer få besöka fotbollsarenor i de högsta divisionerna eller landskamper och andra europeiska cuper under perioden.

Notan: Över en miljon kronor

Samtidigt pågår arbetet med att identifiera fler misstänkta.

Derbyt på Tele 2 arena i slutet av maj fick avbrytas efter att bengaler kastats in från AIK-sektionen. Dessutom ekade smällar från knallskott och maskerade personer försökte även ta sig in på planen. Polis konfronterade huliganerna och ett stort bråk bröt ut. Efter mer än en timmas avbrott – och när mer än halva AIK-sektionen var tömd – spelades matchen klart.

Skandalderbyt krävde stora polisresurser. Notan för skattebetalarna landar på drygt 1,2 miljoner kronor, och summan kan komma att stiga ännu mer eftersom utredningen fortfarande pågår.

KLIPP: Detta hände under derbykaoset 28 maj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson menar att familjeläktaren på Tele2 arena kan komma att flyttas. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.