Politiken var hetast i ett mållöst El Clasico

Uppdaterad
Publicerad

Inför det 243:e El Clasico handlade mycket om politik. Kataloniens självständighetskamp hade tagit mycket av fokuset och trots en het inramning så blev det en ganska händelsefattig match på Camp Nou. 0-0 slutade matchen och de två antagonisterna står fortsatt på samma poäng i ligan.

Kvällens möte skulle egentligen ha spelats i slutet på oktober men oroligheter i Barcelona satte stopp. Efter många och långa diskussioner sköts matchen upp och i kväll fick de två lagen äntligen göra upp. Även inför dagens match har det varit stökigt i Barcelona. Tusentals människor har protesterat och säkerhetsförberedelserna var omfattande. Under matchen uppstod även sammanstötningar mellan demonstranter och polis utanför arenan. 

Inramningen var mäktig. De katalanska färgerna rött, blått och gult täckte hela arenan i ett imponerande tifo. Även banderoller med texten ”Freedom” kunde skönjas på läktarna. Själva matchen var desto mindre dramatisk. Real Madrid satte en framgångsrik press på hemmalaget och de få chanser som väl skapades var oftast av det kyligare slaget.

Första mållösa El Clasico sedan 2002

I den andra halvleken fick Lionel Messi läget att ge ”Barca” ledningen men argentinaren träffade bara luft och ställningen fortsatt mållöst på Camp Nou. Gareth Bale har haft en tuff säsong i Real och walesaren har varit ifrågasatt men ikväll fick Bale chansen från start. Gareth Bale satte dit kvällens enda boll i mål men det dömdes bort efter att Ferland Mendy, som stod för passningen, funnits i ett offsideläge.

Matchen slutade 0-0 och det var första gången sedan 2002 som ett El Clasico slutade mållöst. Dagens kryss innebär att de två spanska giganterna fortfarande befinner sig på samma poäng i toppen av La Liga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.