Foto: Bildbyrån

Polska beskedet: Kommer inte spela mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Polen kommer inte spela sin VM-playoffmatch mot Ryssland i mars.

Det meddelar landets fotbollsförbund.

”Vi för samtal med svenska och tjeckiska förbunden för att ge Fifa en gemensam ståndpunkt”, säger ordföranden Cezary Kulesza.

Kriget i Ukraina påverkar idrotten i Ryssland.

Om en månad är tanken att ryssarna ska ta emot Polen i herrarnas VM-playoff – och vinnaren ställs mot Sverige eller Tjeckien.

VM-kval fotboll

Men Polen har i ett tidigt skede, tillsammans med det svenska- och tjeckiska förbunden, sagt att de vill flytta matchen från Ryssland.

Fifas president Gianni Infantino gav igår inga besked om fotbolls-VM:s playoff-matcher i Ryssland med hänvisning att det är en månad till match.

Nu sätter polackerna än hårdare tryck på Fifa.

Stöd från Sverige

Twitter skriver Cezary Kulesza, ordförande för det polska fotbollsförbundet, att de inte kommer spela matchen mot Ryssland överhuvudtaget.

”Slutsnackat, nu är det dags för handling. På grund av den ryska federationens aggression mot Ukraina så kommer Polen inte att spela playoffmatchen mot Ryssland. Det är det enda vettiga beslutet. Vi för samtal med svenska och tjeckiska förbunden för att ge Fifa en gemensam ståndpunkt”, skriver han.

Viceordföranden inom Uefa och det svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ska under lördagen diskutera frågan med Tjeckien och Polen.

– Vi har stark sympati inför det polska ställningstagande och inom Svenska fotbollförbundet förbereder vi frågan. Vi återkommer under lördagen efter dialog med Polens och Tjeckiens fotbollsförbundet, säger han.

Polens lagkapten och stora stjärna Robert Lewandowski står bakom sin ordförande.

”Det är rätt beslut. Jag kan inte tänka mig att spela en match mot det ryska landslaget när den väpnade aggressionen i Ukraina forsätter. Ryska fotbollsspelare och fans är inte ansvariga för det här, men vi kan inte låtsas som att något inte händer, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet