Inga besked om VM-kval i Ryssland: ”Är en månad bort”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina påverkar idrotten i Ryssland.

Fifas president Gianni Infantino ger däremot inga besked om fotbolls-VM:s playoff-matcher i Ryssland.

– Första matchen är en månad bort, säger han på en presskonferens.

Efter Ryssland attacker mot Ukraina har många röster höjts mot idrottsevenemang i Ryssland. Under torsdagen kom uppgifter om att Champions League-finalen ska flyttas från St. Petersburg, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP.

Även det svenska, polska och det tjeckiska fotbollsförbundet har sagt att man inte kommer att åka till Ryssland för den avgörande playoff-matchen i VM-kvalet, om det blir aktuellt.

Fifa-presidenten ger inga besked

Trots detta kommer inga tydliga besked från Fifas president Gianni Infantino.

– Första matchen är en månad bort.

– Vi hoppas att hela den här situationen ska var löst innan dess, så snart som möjligt och vi tror starkt på det, sade äger han på en presskonferens under torsdagen.

Trots att han inte ger några tydliga besked kring VM-kvalets playoff-matcher tar han avstånd från Rysslands agerande.

– Vi fördömer Rysslands våldshandlingar i Ukraina och all typ av våld. Våld är aldrig lösningen, säger Infantino.

Infantino har fått medalj i Kreml

Infantino sågs under fotbollls-VM i Ryssland 2018 tillsammans med den ryske presidenten på läktaren och efter mästerskapet tog han även emot en medalj i Kreml. Putin delade ut “Den ryska vänskapsordern” för “sina bidrag till till VM-organisationen”.

Under torsdagen höll Fifa en presskonferens online där Infantino fick frågan om han skulle lämna tillbaka medaljen, men han svarade aldrig. När journalister ville ställa följdfrågor tystades de, skriver AP-journalisten Rob Harris som var med på presskonferensen.

KLIPP: Sverige drar sig ur bandy-VM i Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.