Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Ygeman: ”Går in i en ny mörk period för Europa”

Anders Ygeman: ”Idrottarnas säkerhet det absolut viktigaste”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska idrottsförbund väljer att bojkotta tävlingar i Ryssland den kommande tiden.

Rätt beslut, enligt idrottsminister Anders Ygeman (S).

– Att idrottarna kan utföra sina tävlingar i säkerhet och trygghet är det absolut viktigaste, säger han till SVT Sport.

Ygeman oroas över utvecklingen gällande den ryska invasionen av Ukraina och tycker – likt vad Riksidrottsförbundet kommunicerade ut under torsdagen – att det är orimligt att delta i idrott i Ryssland just nu.

– Jag ser att fotbollsförbundet och bandyförbundet har valt att inte göra det, och jag tror att de fattar helt rätt beslut. Det är svårt att se att det går att arrangera säkra och schysta arrangemang under de här förhållandena, säger Anders Ygeman.

Under dagen meddelade bland annat Svenska fotbollförbundet och bandyförbundet att de inte tänker spela matcher i Ryssland som läget är nu.

”Mörk period”

Ygeman beskriver det senaste dygnets utveckling som deprimerande.

– Vi går in i en ny mörk period för Europa som vi trodde att vi aldrig mer skulle tillbaka till, säger han.

Hur orolig är du?

– Jag är orolig för Ukrainas skull och för alla de människor som drabbas av Rysslands aggressioner. Men jag är inte speciellt orolig för Sveriges del.

Just nu avråder Utrikesdepartementet för inresa till hela Ukraina och delar av Ryssland. De svenska idrottare som verkar i länderna kommer att få det stöd och den hjälp de behöver, säger Anders Ygeman.

– I Ukraina måste man naturligtvis se till att lämna Ukraina och sätta sig i säkerhet. I Ryssland går det ju att fortsätta med de svårigheter som det är. De som tar kontakt med oss kommer vi naturligtvis att hjälpa, det gäller även förbunden som jag har varit kontakt med i dag.

– Vi måste naturligtvis hjälpas åt för att se till att det blir så bra som möjligt för idrotten.

”Absolut viktigast”

Vad är viktigast här och nu?

– Att idrottarna kan utföra sina tävlingar i säkerhet och i trygghet är det absolut viktigaste. Det viktigaste på den storpolitiska arenan är att Rysslands aggressioner upphör.

Vad tror du om utvecklingen kommande dagar?

– Jag tror att det kommer bli riktigt tuffa dagar. Det finns inget som tyder på att Putin skulle backa tillbaka, även om det skulle behövas. Det som vi ser framför oss är krig helt enkelt i östra Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.