Ånge-målvakten vaknade av explosion i Odessa: ”Tänker köra mot gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland anfaller Ukraina. Tidigt på torsdagsmorgonen beordrade Putin en ”militär operation”.

Från en lägenhet i södra Ukraina berättar fotbollsmålvakten Vladimir Belykh om ukrainarnas flykt och rädslan över att fler explosioner hörs.

– Hur kan det vara möjligt med krig år 2022? säger han.

Tidningen Härjedalen var först med att rapportera om Vladimir ”Vlad” Belykhs – som är fotbollsmålvakt i division 4-klubben Ånge IF.

På torsdagsmorgonen vaknade Vladimir Belykh hemma i lägenheten i den ukrainska staden Odessa vid Svarta havet.

– De största explosionerna var klockan 05.00 i morse. Jag vaknade av en stor explosion. Det var inte en sådan smäll som från fyrverkeri eller något sådant, jag har inte hört en sådan smäll någonsin förut, säger han.

Vladimir Belykh har de senaste tre åren bott i Sverige men är sedan oktober hemma i Odessa för att hälsa på sina föräldrar. Första två åren bodde ukrainaren i Sveg och var med och tog Svegs fotbollslag upp från division fem till fyra. Året därpå lockade han till sig intresse från Ånge IF, hemmahörande i divison fyra i Medelpad, som även gav honom chansen i klubben.

– Jag gick och väckte mina föräldrar och förberedde våra saker, jag sa åt dem att vi måste samla ihop våra dokument och förbereda oss för att ge oss iväg. Jag har ingen aning vad vi ska göra, vi får köra med bilen till gränsen. Just nu får vi bara vänta och se vad som händer, säger Ångemålvakten.

”Hur kan det vara möjligt med krig?”

Han berättar att det var långa köer utanför bensinmackarna och livsmedelsbutikerna i förmiddags – men nu är det helt tyst i hela Odessa.

– Sista explosionen var klockan 11.00. Det är bara panik just nu. Många personer sitter vid tunnelbanan, det är en jättekonstig situation för alla. Jag förstår inte hur vi år 2022 kan ha krig i världen. Många fler personer måste prata, hur kan det vara möjligt med krig? Jag förstår inte, säger ”Vlad”.

I ukrainska medier pratar man om hur situationen eskalerat. Ukraina har infört undantagstillstånd, krigslagar och människorna uppmanas att stanna hemma.

– De säger att situationen är mycket svårare just nu. Vi sitter och väntar på goda nyheter bara. Vi hoppas att det ska ta slut. Alla är jätterädda, det är inga personer ute, inga bilar, ingenting. Alla är hemma och väntar på nya uppgifter, säger han.

Inte säkert att ”Vlad” återvänder till Sverige

För den 21-årige målvakten var planen att återvända till Sverige och Ånge inför denna säsong – något som nu kan få konsekvenser.

– Jag vet inte hur det blir nu. Jag hoppas verkligen att jag kan komma tillbaka till Sverige. Alla papper är klara att resa till Sverige och jag vill verkligen komma tillbaka, vi får vänta och se, avslutar Belykh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.