Pontus Jansson riktar kritik mot svenska landslaget Foto: Bildbyrån

Pontus Janssons kritik mot landslaget: ”De kastade ut mig”

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Jansson slutade i landslaget efter fotbolls-EM 2021.

Nu riktar han skarp kritik mot hur han behandlades i samband med en Nations League-samling hösten 2020.

– Jag fick stå där helt själv. De kastade ut mig till media, säger han till Sydsvenskan.

Mittbacken Pontus Jansson valde efter sommaren 2021, något överraskande, att sluta i landslaget vid 30 års ålder. Efter det har han imponerat i mittlåset för Premier League-klubben Brentford.

Nu berättar Jansson att han efter Nations League-samlingen hösten 2020 var missnöjd över hur han behandlats av det svenska ladnslaget.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag fick ta nästan all skit för två dåliga landskamper. Jag gjorde ett stort misstag mot Kroatien som ledde till förlust. Mot Portugal sen var alla klappkassa. Men jag var den som fick vara ansiktet utåt även för det, säger Jansson till Sydsvenskan.

”Det finns en gräns”

31–åringen menar att han fick ta hela ”smällen” själv, när landslaget skulle möta media efter förlusterna.

– Jag har inga problem med att ta kritik. Men ibland får det finnas en gräns. Att gå ut och möta media fem minuter efter att man gjort två sämre landskamper och stå där helt själv och få fråga efter fråga och sen göra presskonferens och sen tv och upprepa samma saker gång på gång. De kunde landslaget ha gjort bättre. De hade nog inte gjort så mot alla spelare, säger han.

Landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson svarar följande på kritiken från Jansson:

– Det känns tråkigt att han upplevde det som att han fick stå där helt ensamt. Det är inte bra om våra spelare känner så. Samtidigt frågar vi alla våra spelare inför medieaktiviteter och kollar om det känns okej. Pontus har alltid varit en spelare som sagt ja till det mesta. Han är en tacksam spelare att jobba med.

Han säger att ”de hade nog inte gjort så mot alla spelare?”

– Det är en sakerna jag vill prata med honom om. Jag förstår inte riktigt det. Vi har inga olika regler för olika spelare.

Jansson blev tillfrågad om landslaget igen

Janne Andersson står inför en mittbackskris i den pågående Nations League-samlingen. På lördagens presskonferens berättade förbundskaptenen att hade ring Pontus Jansson, som slutade i landslaget för drygt ett år sedan, men fått ett nej.

– Han tänkte några dagar, men kände inte riktigt hundra procent för det. Han trivs bra med det liv han har, med klubblaget och familj. Utifrån det tog jag mitt samtal och sedan tackade jag för att han tänkte till i alla fall, sa Andersson.

Klipp: Janne Andersson om samtalet med Pontus Jansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet