Foto: SVT

Portlands mäktiga publiksnitt – högre än nästan hela allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Portland Thorns fortsätter att skörda framgångar. Klubben har tagit två mästerskap de senaste sju åren och har dominerat i publikligan. I år har de höjt sig ännu ett snäpp publikmässigt – från 16 959 till 20 098.

Portland Thorns damer är klart för slutspel i den amerikanska högstaserien i fotboll, NWSL efter att ha slutat på en tredjeplats. Men än mer imponerande är lagets publiksiffror. Under grundserien lockade laget 20 098 åskådare i snitt, knappt 10 000 mer än tvåan på listan Utah Royals.

Det hade gett en andraplats i den allsvenska publikligan, där det förvisso återstår tre omgångar. Där toppar Hammarby med 23 332 i snitt, med AIK som tvåa på 19 299.

I damallsvenskan är snittet 865, där den mest publiktilldragande matchen är Linköping-Kristianstad med 2866 åskådare.

Som ytterligare jämförelse tog BBC upp publiksiffror runtom i Europa där de jämförde flera olika damklubbars publiksnitt. Då hade Wolfsburg högst snitt på 1689 åskådare, medan tvåan Chelsea lockade 1864 åskådare i snitt.

Även Portlands herrar lockar publik. De har den här säsongen ett snitt på 25 218 åskådare, vilket är arenans kapacitet.

ARKIV: Reportage från Portland om publiksuccén (20 maj 2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.