Bulgariens premiärminister Bojko Borissov. Foto: TT Nyhetsbyrån

Premiärministerns krav till förbundet efter apljuden: Avgå

Uppdaterad
Publicerad

EM-kvalmatchen mellan Bulgarien och England avbröts ett par gånger på grund av rasistiska tillmälen.

Nu kräver Bulgariens premiärminister att landets fotbollsordförande avgår.

Premiärministern Bojko Borissov skriver på Facebook att han uppmanar Borislav Mihajlov att omedelbart avgå efter att delar av publiken ropat apljud åt mörkhyade engelska landslagsspelare.

”Det är oacceptabelt för Bulgarien, som är ett av de mest toleranta länderna i världen och där folk av olika etnicitet och religion lever i frihet, att förknippas med rasism och främlingsfientlighet”, skriver han.

Uppmaning: Bryt all kontakt

Borissov har bett idrottsministern Krasen Kralev att bryta kontakten med landets fotbollsförbund.

– Regeringen har gjort mycket för utvecklingen av bulgarisk fotboll de senaste fyra åren. Men efter de senaste händelserna i fotbollen, och det som skedde i går kväll, har premiärministern beordrat mig att bryta all kontakt med fotbollförbundet, inklusive ekonomiska förbindelser, till dess att förbundsordföranden Borislav Mihajlov avgår, säger Kralev enligt Reuters.

Den engelska spelaren Raheem Sterling var en av de som utsattes för rasism och han stöder Borissovs avgångskrav.

”Ett bra drag. Heder åt dig M. Borissov”, skriver han på Twitter.

England vann matchen i Sofia med odiskutabla 6–0, men det var vad som hände på läktarna som stal rubrikerna och som nu börjar få efterspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.