Paul Pogba och Neymar. Foto: TT

Premier League-klubbarnas galna transferminus – 45 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Klubbarna i Premier League är kända för att spendera enorma summor på nya spelare. Men de är inte riktigt lika bra på försäljningar.

En ny sammanställning av spelarköp och försäljningar visar att PL-klubbarna har ett totalt minus på enorma 45 miljarder kronor under tio senaste transferfönstrerna.

Många klubbar blöder ekonomiskt där intäkterna under coronapandemin har sjunkit markant där en tydlig signal blev transferfönstret som stängde för en dryg vecka sedan.

Där spenderade Premier League-klubbarna endast närmare en miljard kronor på spelarköp vilket var den lägsta summan på nio år.

Ligue 1

Men sett till de fem senaste åren är det helt andra summor som varit i omlopp. CIES Football Observatory har sammanställt nettospenderandet i de fem största ligorna, Premier League, Serie A, La Liga, Ligue 1 och Bundesliga, sett till de tio senaste transferfönstren mellan 2016-2021.

Minus i alla PL-klubbar

Där framgår det att inte en enda av de 20 Premier League-klubbarna har ett positivt resultat sett till transfers att visa upp under perioden. ”Bäst” är Southampton som är minus 500 miljoner kronor. De två klubbar som uppvisar det allra största minuset på transfers är kanske föga förvånande de två Manchesterklubbarna.

Manchester City har köpt spelare för över tio miljarder kronor och sålt för närmare fyra miljarder vilket ger ett minus på totalt 631 miljoner euro, motsvarande drygt 6,4 miljarder kronor. Dyraste värvningen under den här tiden är den portugisiske försvararen Rúben Dias som kom till klubben från Benfica förra sommaren för drygt 700 miljoner kronor.

Minus 45 miljarder totalt

Tvåa på listan är Manchester United som har 586 miljoner euro, motsvarande sex miljarder kronor i minus, där Paul Pogba är det dyraste köpet när han kostade drygt en miljard sommaren 2016.

Däremot har Liverpool bara ett minus på drygt 1,3 miljarder kronor efter ha lyckats med flera dyra försäljningar och bland annat har Arsenal, Chelsea, Everton, Aston Villa, Fulham, Brighton och West Ham betydligt mer i minus.

Totalt visar Premier League klubbarna upp ett minusresultat på hisnade 45 miljarder kronor under femårsperioden.

Flera franska klubbar har plusresultat

En annan klubb som visar ett stort minus är Barcelona, trots att de sålt bland annat Neymar för över två miljarder till PSG, så har man ändå ett minusresultat på 4,8 miljarder i transfer. Nyligen redovisade klubben också totala skulder på 12 miljarder och man uppges vara nära att gå i konkurs.

Men det finns också klubbar som uppvisar stora plusresultat i CIES Football Observatory sammanställning. Tre franska klubbar, Lille, Lyon och Monaco, har över en miljard i positivt resultat. Även italienska Atalanta har liknande siffror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ligue 1

Mer i ämnet