Marcus Berg om det näthat han utsattes för efter missen i Spanien-matchen. Foto: Bildbyrån

Marcus Berg: ”Det var tungt igår och inatt”

Uppdaterad
Publicerad

Näthatet som anfallaren Marcus Berg utsattes för efter missen i gårdagens EM-kryss mot Spanien har polisanmälts. Dagen efter mötte han pressen på en digital presskonferens.

– Jag stängde så klart av mina sociala medier. Tyvärr så vet man att det kan komma lite skit efter en missad chans, säger han.

Marcus Berg har försökt undvika sociala medier sedan gårdagens match. Både han och hans fru har fått hat på sociala medier.

– Det är något man vet om kan hända. Jag har avskärmat mig så gott jag kan. Jag är fotbollsspelare och jag missade en chans, vilket är otroligt tungt, men det kommer fler chanser och det är bara att försöka släppa det, säger han och fortsätter:

Fotbolls-EM

– Det var tungt igår och tungt inatt. Det som händer på sociala medier är skittråkigt. En anmälan är gjord, sedan får vi se vart det leder, men det är inte acceptabelt. Barn och ungdomar som läser det kan också bli påverkade av det. Jag vill inte att någon ska behöva ta så mycket skit.

”Totalt oacceptabelt”

Han får stöd av förbundskapten Janne Andersson.

– För mig är det såklart totalt oacceptabelt. Marcus är precis som alla andra oerhört stolt över att spela mästerskap och jag kan garantera att ingen går ut och medvetet är dålig på planen. Det är fullständigt oacceptabelt, säger han.

Hoten och hatet är alltså polisanmält och därför vill Berg inte gå in på specifika kommentarer, men han hoppas att polisanmälan kan leda till något positivt.

– Jag är 35 år och har ett fantastiskt liv, men det är klart att man blir påverkad. Och det är klart att man vill få till en förändring. Min självkänsla är ganska god och jag kan skärma av det på ett hyfsat sätt, men det finns de som är ensamma och kanske inte klarar av det. För dem kan det vara jäkligt tufft, säger Berg.

Anfallaren kommenterar också själva missen i andra halvlek mot Spanien.

– Det är en chans jag ska sätta. 99 gånger av 100 sitter den. Jag är den första som sträcker upp handen och säger att den ska sitta. Det är där besvikelsen sitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet