Marcus Berg. Foto: Bildbyrån

Efter näthatet – förbundet polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Berg fick hatkommentarer på sociala medier riktade mot sig efter ha missat en klar målchans i gårdagens 0-0-match mot Spanien. Nu väljer Svenska fotbollförbundet att polisanmäla det.

– Vi har bestämt att vi kommer gå vidare med en polisanmälan och den ska upprättas inom den närmsta timmen, säger säkerhetschef Martin Fredman till SVT Sport.

Det var direkt efter matchen som hat började riktas mot Berg på olika sociala medier och det Svenska fotbollförbundet tog direkt tag i frågan.

– Vi har haft kontakt med polis inatt och nu på morgonen utifrån de åtgärder som har behövt vidtagas, men också för att kunna göra en anmälan utifrån det material vi har sparat ner från nätet och så vidare, säger Fredman.

Fotbolls-EM

Vad är det för typ av hat?

– Lite grovt skulle man kunna fördela det på två påsar. Den ena påsen innehåller rena kränkningar, förolämpningar och förtalsdelar som kanske inte anmäls med de brottsrubriceringarna men som är personpåhopp grova ord, könsord och så vidare. Den andra påsen är tydligare att det är brott. Det är hotfullt och torde utgöra olaga hot, minst. Sammantaget både hot och allvarliga påhopp som är direkt obehagliga.

Vad kan man säga om omfattningen?

– Det är svårt att få grepp om allt som sker därute. Vi har tittat i våra kanaler och på Marcus kanaler, men det finns ju så oändligt mycket där ute. Men jag vill påstå att det är omfattande och väldigt styrt i tid till själva händelsen och strax därefter. Det indikerar att det är skrivet i affekt och då använder folk tyvärr inte det man har huvudet till. Det är nog många som vaknar upp idag och ångrar det man skrev igår. Men man kanske får ett samtal från polisen istället och vi hoppas att man med viss framgång kan bedriva en förundersökning.

– Vi vet att det är svårt att utreda, men vi tycker att det är viktigt. Efter samtal med Marcus i morse är vi överens om att jag står för anmälan och att Marcus är brottsoffret.

Efter hatet har Marcus Berg fått mycket stöd från lagkamrater och även följare på sociala medier.

”Fortsätt gör det du gör broder. Du vet vilka och vem du ska lyssna och bry dig om. Kör hårt nästa match igen. Vi behöver er alla för att ta oss så långt som möjligt”, skriver till exempel den tidigare landslagsspelaren Jimmy Durmaz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet