Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagsläkaren om att Kulusevski är covidsmittad Foto: TT

Kulusevski smittad av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Juventusspelaren Dejan Kulusevski har testat positivt för covid-19 och är isolerad. Han missar EM-premiären mot Spanien.

– Vi tror att han blev smittad under ledigheten, säger landslagsläkaren Anders Valentin från en presskonferens i Göteborg.

Spelarna fick ledigt efter lägret i Båstad som avslutades med landskampen mot Finland 29 maj och Kulusevski är kvar i Stockholm. Kulusevski gjorde ett test med extremt låga nivåer i torsdags och ytterligare testning visade att det var negativt. Kulusevski har haft covid-19 tidigare och han har antikroppar.

– Han kände sig förkyld med lätta symptom i morse och vi gjorde ett PCR-test som var positivt. Han har tagit det bra. Vår förhoppning är att han inte har smittat någon, säger landslagsläkaren Anders Valentin, som berättar att spelarna inte haft så nära kontakt utan att avstånd har hållits enligt myndigheternas rekommendationer.

Provtagningen skedde vid spelarhotelllet i Stockholm.

– Vi har identifierat de som har varit närmast honom, de som suttit och ätit med honom och varit nära honom i bussen. De personerna har inga symptom. De är testade i dag och vi får svar ganska snart. Men om de har blivit smittade har det sannolikt hänt i går, och då kommer det ge positivt utslag senare i veckan, säger Valentin.

Bet ihop och sa att ”jag ska bli frisk”

Landslaget ska fortsätta att träna som vanligt, en ”sättigångträning” i dag. Förhoppningen är att smittan är lindrig men även om Kulusevski snabbt blir frisk kommer han att missa minst en match i EM-slutspelet med tanke på isoleringstiden. 

– Han var bedrövad och man hörde hur han bet ihop och sa att ”jag ska bli frisk”, säger landslagschefen Stefan Pettersson om hur 21-årige Kulusevski tog beskedet.

– FHM:s rekommendation är att man ska vara hemma från jobbet sju dagar. En vecka är minimum, säger Valentin och utesluter spel för Kulusevski mot Spanien i EM-premiären.

Svenska landslaget och Uefa har inga möjligheter att skapa förtur i vaccinationskön utan spelarna får vänta in sin tid enligt det schema som FHM satt.

– Det är inte rätt att vi ska vaccineras före alla andra, säger Janne Andersson.

”Inget utbrott utan bara ett fall”

– Det är inget utbrott utan bara ett fall. Det finns många positiva punkter mitt i allt elände, säger Valentin.

Nästa PCR-test ska göras om tre dagar.

Beskedet har skapat en förstämning i truppen.

– Det är jättetråkigt för Dejan, bara att beklaga, och oss andra. Det är exremt olyckligt att vi fått in smittan. Det skapar en viss oro men vi får hantera det som uppstår. Jag hade gärna varit utan det, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Landslaget anlände under dagen till Göteborg och sin bas. Kort efter ankomst meddelade landslagsledningen att pressträffen som var planerad till efter träningen 18.30 men den ägde rum 16.00 istället.

– Det finns goda skäl till flytten, sade pressansvarige Jakob Kakembo Andersson före presskonferensen.

Kort därpå twittrade journalisten Patrick Ekwall ut att enligt hans källor har någon i den svenska truppen testat positivt för covid-19.

Sverige inleder EM-slutspelet mot Spanien, som också är coviddrabbat, i Sevilla 14 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.