Alexia Putellas tillbaka från långtidsskadan. Foto: Bildbyrån

Putellas tillbaka – men VM ingen självklarhet

Uppdaterad
Publicerad

Världens bästa fotbollsspelare är snart tillbaka.

På måndagen gjorde Alexia Putellas sitt första träningspass med lagkamraterna i Barcelona efter sin svåra knäskada.

Den spanska mittfältsstjärnan, de senaste två åren utsedd till världens bästa spelare, skadade sig i juli förra året, precis inför EM i England.

Matchcomebacken lär dröja ett tag till, men bara att åter vara i kollektiv träning är ett stort steg i rätt riktning.

– Jag är glad att kunna gå vidare till nästa fas i min rehabilitering. Jag är glad att vara tillbaka i träning med laget, sade Alexia Putellas till Reuters på måndagen.

Huruvida hon kan spela i sommarens VM i Australien och Nya Zeeland hänger dock inte bara på läkkött.

Konflikt i landslaget

Sedan i höstas pågår en infekterad konflikt mellan landets fotbollsförbund (RFEF) och 15 spelare, som vanligtvis hade varit antingen givna eller högaktuella i en spansk landslagstrupp.

Spelarna förklarade att de bojkottar landslaget om inte saker och ting förändras, vilket ledde till att samtliga petades till den efterföljande landslagssamlingen där man bland annat skulle möta Sverige.

Putellas har på grund av sin skada inte behövt ta aktivt ställning, men i princip samtliga stjärnor från Barcelona har deltagit i bojkotten.

Den senaste tiden har dock spanska medieuppgifter pekat mot att parterna närmat sig varandra. Den här veckan ska förbundskapten Jorge Vidal presentera truppen till aprilmatcherna mot Norge och China – den näst sista samlingen före VM – och enligt bland andra AS finns det goda chanser att flera av de strejkande spelarna nu åter är uttagningsbara.

KLIPP: Tre spännande spelare inför VM (17 februari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hanna Marklunds lista på spelarna som måste med till VM. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.