Rapinoes dubbel sänkte Frankrike – USA till semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Megan Rapinoe gjorde bägge målen när USA slog Frankrike med 2-1 i den högt upphaussade VM-kvartsfinalen.

– Att vinna turneringen är vad allt handlar om. Vi bevisade mycket – men tills vi vunnit är vi inte världens bästa lag, säger en glädjestrålande Rapinoe.

Hon var imponerad av det franska laget som byggt upp förväntningar om guld men åkte ut i kvartsfinalen för femte gången i rad i de stora mästerskapen.

– Du måste ge credd till det franska laget som var så bra, vi stod emot bra defensivt och jag önskar att vi haft bollen mer, men vi tog vara på våra chanser skadade dem där det sved och det var så skönt att slå hemmalaget på Parc des Princes, du kan inte be om något mer än det här, säger Rapinoe till SVT Sport.

”Publiken var fantastisk”

Rapinoe hyllar inramningen kring matchen.

– Publiken var fantastisk. Våra amerikanska fans var fantastiska, men de blev överröstade av de franska fansen, som var galna. Det här är en match jag aldrig glömmer, lovar Rapinoe men håller båda fötterna på marken.

– Bara vinna är målet. Vi kan ta med oss småsaker här och där – men ärligt, det handlar bara om att vinna turneringen, slår Rapinoe fast.

Det var stora känslor i det amerikanska laget som tog initiativet direkt och spelade på sitt tidiga 1-0-mål.

– Hon lever sitt ögonblick och bidrar med sitt ledarskap, säger förbundskaptenen Jill Ellis om Rapinoe, som uppmärksammats för sitt ordbråk tidigare i veckan med president Donald Trump.

– Att kunna matcha den här fantastiska publiken som gav det franska laget ett sådant självförtroden är otroligt. Vi är ute på ett uppdrag, fortsätter Ellis och tänker på att USA har ett guld att försvara.

Frispark direkt i mål för 1-0

USA tog ledningen med 1-0 på ett utsåltParc des Princes i ett tropiskt varmt Paris redan i den femte minuten. Megan Rapinoe, 33, drog ivägen hård frispark från snäv vinkel på vänstersidan och bollenletade sig direkt i mål genom skogen av spelare. Den franskamålvakten Sarah Bouhaddi blev överrumplad när bollen letade sigigenom spelarna och upptäckte den för sent.

I mitten av andra halvlek gjorde Rapinoe sitt andra mål när hon följde med upp i en omställning och blev frispelad i straffområdet och säkert satte 2-0 med ett hårt lågt skott. Hon sprang ut mot hörnflaggan utan att röra en min och stannade sedan upp och skrek ut sin glädje.

VAR användes inte när Frankrike ville ha straff

En kvart från slutet trodde Tobin Heath att hon gjort 3-0 och avgjort matchen men målet underkändes för en hårtfin offside. Det tog lång tid innan de amerikanska spelarna förstod att målet var bortdömt.

Med tio minuter kvar blåste Frankrike liv i matchen och storpubliken på 45 000 när Wendie Renard nickade in 1-2 efter en fint slagen frispark.  Ett par minuter senare tog bollen på amerikansk spelare i straffområdet och de franska spelarna vädjade för straff och en VAR-granskning men domaren ansåg att armen var nära kroppen och lät det bli en frispark för fransyskorna utan att konsultera VAR.

USA får nu möta England i semifinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.