Ramona Bachmann är en av flera spelare som nu kritiserar det tyska landslaget. Foto: Bildbyrån

Raseri mot osmaklig tysk kampanj: ”Skulle kunna spy”

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska damlandslaget i fotboll får ta emot hård kritik just nu.

Anledningen är en kampanj inför Bundesliga-säsongen som börjar nästa helg.

– Jag skulle kunna spy, jag trodde att damfotbollen höll ihop, skriver Arsenalbacken Lia Wälti.

Anledningen är en svartvit bild på det tyska landslagets Instagram föreställande den tyska startelvan i VM-mötet med Sverige i somras. Bilden ackompanjeras av texten ”Försvunna sedan den 29 juni – snälla dela”.

Det som fått många att reagera är kampanjens utformning samt att datumet är detsamma som när den schweiziska landslagsspelaren Florijana Ismaili försvann i en drunkningsolycka vid Comosjön i Italien.

”Det där visar ingen respekt för personer som för tillfället saknas”, skriver Ismailis landslagskollega Ramona Bachmann, tidigare i Umeå och Rosengård, på Instagram.

”Det är motbjudande”

”Det är motbjudande, helt fel och absurt”, skriver Bundesligaförsvararen Rachel Rinast.

”Snälla DFB (det tyska fotbollförbundet), hur tänker ni? Oavsett datum är kampanjen tvivelaktig, men att ni väljer just den 29 juni 2019 – jag skulle kunna spy, jag trodde att damfotbollen höll ihop”, skriver Arsenals Lia Wälti.

Inlägget har nu raderats och landslaget bad senare om ursäkt:

”Vår kampanj för Bundesliga-starten hänvisar naturligtvis bara till vår VM-match mot Sverige. Vi vill inte såra er, vara okänsliga eller respektlösa. Om så är fallet, ber vi hemskt mycket om ursäkt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.