Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani. Foto: Bildbyrån

”Jakobsson och Asllani målas upp som superstjärnor”

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani blev den första ”galáctican” och har fått sällskap av Sofia Jakobsson. De två svenskorna målas upp som superstjärnor i Real Madrid-projektet CD Tacón – Atlético Madrid-spelarens samhällsinitiativ som åts upp av värsta rivalen.

– Här i Spanien pratas det mycket om att det är två VM-stjärnor som kommer hit med ett färskt brons. I media har de målats upp som två superstjärnor, säger Aimara Gil, fotbollsreporter på spanska AS med lång erfarenhet av att ha följt damfotbollen på nära håll.

Damfotbollen har länge varit ett sorgebarn i Spanien. Herrarnas liga är och har alltid varit en av de främsta i världen. Det är mer än vad man kan säga om damernas. Utvecklingen har gått långsamt fram till för tre år sedan. 

Då klev en ny huvudsponsor in i ligan och pumpade in miljoner. Det ledde i sin tur till att kvalitétsspelare kunde värvas och behållas och att intresset för ligan ökade. Förra säsongen slogs flera publikrekord och ligamatcher visades i nationell tv. Det hade varit otänkbart för bara några år sedan.

Precis där bakom har en klubb vuxit från ett samhällsprojekt för småflickor till att bli en del av världens största klubb.

Bildades för bara fem år sedan

När Atlético Madrids nummer tio Ana Rossell avslutade spelarkarriären såddes det första fröet till det som nu väntas ta spansk damfotboll till nya höjder.

Rossell hade själv inlett sin spelarkarriär i pojklag och saknade en miljö där tjejers fotbollsutveckling gick i första hand, inte som ett bihang i den mån de kunde hänga med på killarnas träningarna. Hon startade den renodlade damfotbollsklubben CD Tacón och har varit en av de starkaste loken som dragit utvecklingen för flick- och damfotboll framåt i Spanien.

Representationslaget tog sig snabbt upp i andradivisionen. Men det dröjde till det tredje försöket i den näst högsta divisionen innan man tog sig upp till den högsta.

Då hade det redan under några år ryktats om att Real Madrid, som saknat ett damlag, skulle ta över klubben. Inte minst eftersom klubbens vicepresident heter René Ramos. Hans lillebror heter Sergio och är lagkapten i Real Madrid.

Får inte heta Real Madrid – men pengarna är redan där

Efter att avancemanget var klart i våras blev det också officiellt. Laget kommer nästa säsong fortfarande heta CD Tacón och spela med den bevingade rosa klackskon på bröstet. Ligan tillåter inte Real Madrid att ta över platsen i högstaserien redan i år, men man har fått grönt ljus från och med nästa säsong. Sex år efter att klubben bildades går man in i Real Madrids organisation.

Det är inte namnet i tabellen eller klubbmärket på bröstet som gör att många väntar sig att spansk damfotboll kommer att skakas om i grundvalarna.

– Real Madrid har redan nu investerat cirka två och en halv miljon euro. Real Madrid tillåter inte sig själva att inte slåss om titeln. Inte ens på damsidan, säger Aimara Gil, fotbollsreporter på spanska AS.

En droppe i havet kan tyckas, för klubben som 2018 omsatte 751 miljoner euro. Det visar likväl att man är redo att investera och i Spanien förutspår man att Real Madrids intåg är den sista pusselbiten för att göra damfotbollen till en nationell angelägenhet.

Fler stjärnor på ingång

Sofia Jakobsson är den senaste av fyra ”galácticas”. Nyförvärv vars namn klingar bekant över hela den initierade fotbollsvärlden. Kosovare Asllani var den första och innan Jakobsson presenterades hann brasilianskan Thaisa och fransyskan Aurelie Kaci ansluta. Klubben väntas göra klart med fyra till sex ytterligare stjärnförvärv innan säsongen är igång. Just nu utgörs truppen bara av 16 spelare.

Att man redan den här säsongen ska kunna utmana om ligatiteln är kanske en glädjekalkyl. Atlético Madrid och Barcelona är så pass dominanta att inget annat lag ens varit i närheten de senaste fyra åren. Duon har tagit sju av de senaste åtta ligatitlarna och gapet ner till ligatrean har de två senaste åren varit runt 20 poäng.

– För att Real ska kunna slå sig in där måste de få ihop ett lag på rekordtid. Du kan ta dit världens bästa spelare, men det är svårare att få dem att spela ihop som ett lag. De måste ta in flera toppspelare för att ens få ihop en startelva som kan vara med och konkurrera i toppen, säger Aimara Gil.

Trots den stenhårda konkurrensen verkar målet vara att knipa en av de två Champions Leagueplatserna för att kunna locka till sig ännu större namn nästa sommar. Än så länge heter de största stjärnorna Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson.

Fakta: CD Tacón

Namnet är en akronym: Trabajo (arbete) Atrevimiento (mod) Conocimiento (kunskap) Organización (organisation) Noteriedad (synlighet). ”Tacón” betyder klack på spanska och om det finurliga namnet skulle undgå någon har man dessutom en logga som minst sagt sticker ut. En fotbollssko med stilettklack mot en rosa bakgrund framför en bevingad fotboll.

Grundades 2014 i Madrid.

Har sin bas och spelar från och med kommande säsong på Real Madrids träningsanläggning i Valdebas, Madrid.

A-laget och samtliga ungdomslag blir från och med säsongen 2020-21 en integrerad del av Real Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.