Sergio Ramos (mitten) blev matchvinnare för Real Madrid. Foto: Albert Gea/Reuters/Bildbyrån

Real Madrid vann El Clasico – efter VAR-straff och rekordmål

Men ett snabbt mål och en VAR-straff gav tre välbehövliga poäng.

El Clásico brukar innebära fullsatta läktare och magnifik stämning.

Men denna coronahöst är inte som andra. Därför spelades dagens match inför tomma läktare på Camp Nou, för första gången någonsin.

Benzema assisterade

Men det innebar inte en långsam och tråkig matchstart. För redan i den femte minuten kom matchens första mål. Karim Benzema mötte djupt nere i planen och spelade en djupledsboll till Federico Valverde. Valverde tog emot bollen vid straffområdeslinjen, avancerade några meter och satte bollen stenhårt i bortre krysset.

Men Barcelona replikerade snabbt. Bara tre minuter senare spelade Jordi Alba, efter ett snabbt och fint anfall in bollen från vänsterkanten. Någon meter framför mål störtade 17-årige Ansu Fati fram och stötte med ett tillslag in kvitteringen.

Fati yngre än Raul

Därmed blev Fati den yngste spelaren någonsin att göra mål i El Clásico, 17 år och 359 dagar ung. Det tidigare rekordet innehades av Real Madrid-legendaren Raul, som var 18 år och 95 dagar ung 1995.

1–1 stod sig halvleken ut, trots ett par riktigt farliga chanser. De allra bästa chanserna hade Barcelonas Lionel Messi och Real Madrids Karim Benzema i anfallen efter varandra, halvvägs in i halvleken. Men båda dessa chanser räddades fint av målvakterna Thibaut Courtois och Neto.

Tröjdragning av Lenglet

En kvart in i den andra halvleken var det dags för ny dramatik. Domaren missade då att Barcelonas mittback Clement Lenglet dragit Sergio Ramos i tröjan i straffområdet. VAR-rummet uppmärksammade dock domaren på det, och efter att ha tittat på en videoskärm pekade han på straffpunkten.

Samme Ramos klev då fram till straffpunkten, och gjorde som han så ofta gör därifrån: Mål.

– Straffen var solklar. För mig var det tydligt vad som skedde. Domarna och VAR finns där för att se till så att det blir rätt, sade Ramos efter matchen.

Modric satte 3–1

Real Madrid, som skapade flera heta lägen efter Ramos mål, vann till slut med 3–1. Strax innan matchuret nått minut 90 satte Luka Modric 3–1, då han tog hand om en retur, dribblade bort målvakten Neto och satte en fin yttersida i nät.

Segern var nog väldigt efterlängtad för Real, efter Champions League-förlusten mot Sjachtar Donetsk i onsdags och ligaförlusten mot Cádiz förra helgen.

– Det har inte varit en lätt vecka efter de senaste resultaten i Champions League och La Liga. Men i dag gjorde vi en bra match och tog en fin seger, sade målvakten Courtois efter matchen, enligt diverse spanska medier.

De tar nu över serieledningen, medan Barcelona ligger långt efter med bara två segrar på fem matcher.